Radicchio di Treviso – het rode neefje van de witlof

De Italiaanse Radicchio komt voort uit de familie van de witlof en heeft prachtige rood-witte bladeren. Rauw heerlijk in de salade, maar ook verwerkt in een risotto of gebakken. Wat te denken van omwikkeld met ontbijtspek en dan grillen of bakken.

Radicchio di Treviso komt voort uit de familie van de witlof en heeft prachtige rood-witte bladeren. Om te zien al een lust voor het oog en dan heb je deze groente nog niet eens geproefd. In Italië is het een zeer geliefde groente en heeft de bijnaam ‘La rosa si mangia’ (de roos die wordt gegeten).

Andere varianten zijn radicchio di Chioggia en di Verona. Deze hebben net als di Treviso een zogenaamde IGP bescherming en mogen alleen in Italië geteeld worden en dan nog in een heel specifiek gebied (IGP = indicazione geografica protetta, oftewel geografische bescherming).

Sommige varianten zien er uit als een krop sla en worden ook vaak rauw gegeten in een salade, maar deze groente leent zich – net als witlof – voor veel meer, bijvoorbeeld in een risotto, gebakken, gegrild/geroosterd. De lekkerste variant en tevens meest calorierijke is om de radicchio eerst te omwikkelen met ontbijtspek dan te grillen of in de oven te bakken.

De Radicchio di Treviso is een seizoensproduct en zelfs bij ons in de buurt (niet zover van de herkomstregio) redelijk aan de prijs, variërend  van 7 tot 10 euro per kg. In Nederland en België zijn verschillende radicchio-varianten te krijgen die zich heel goed lenen om er een echt Italiaans gerecht van te maken.

Ik splitste de stronken in kleinere stukken en bestrooide ze met gemalen peper, geen zout omdat de spek al zout genoeg is. Omwikkelen met de ontbijtspek en daarna 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Na 10 minuten heb ik de stronkjes omgedraaid.

BUON APPETITO!!!!

Lees ons eerste boek, L’amore, en beleef onze ervaringen bij het inburgeren in Italië!
De mediagekte rondom het Coronavirus even vergeten en lekker ontspannen bij het carnavalstheater - il favoloso mondo di Walt Disney - van het dorpskoor van Camino al Tagliamento.

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Klik hier meer recepten op ‘il Tramonto culinair’,
Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’,
© www.iltramonto.eu – redactie Sjaak Verweij & foto’s Ad Smets

Leave a Reply

Your email address will not be published.