PARASOL VAN WIJNRANKEN

Voordat wij in ‘ons’ vakantieland Italië terecht kwamen, trokken wij met onze ‘Chateau’ van drie meter twintig altijd richting la douce France. Altijd naar wijngebieden en veelal naar ons geliefde Bourgogne. Wij vonden er alles mooi, de kastelen, de ruïnes, de wijnhuizen, de wijnen en de prachtige vergezichten in het glooiende landschap. Jammer dat er Fransen wonen!

2004: de vigneti van Battista II, van Mauro Lorenzonetto & Sandra

Gewapend met een zeer gedetailleerde Michelin gids, waar de kleinste paden nog opstonden, durfden wij het aan om onze auto over karrensporen te leiden, bij gebrek aan een stalen ros die we lekker in Nederland hadden laten staan. Het is tenslotte vakantie en niets zo heerlijk om met open raam te “spazieren fahren”.

We laten Frankrijk rechts liggen

Toen wij onze vakanties verlegden naar Italië, deden we hetzelfde! Alleen hadden we nu wél onze fietsen bij ons. Mountainbikes waarmee we heerlijk door de velden kon fietsen, genietend van alles om ons heen; de bloemen, de bijen en andere insecten en natuurlijk weer de druivenstokken die je er in alle maten en soorten aantreft.

2016: de vigneti van Guido Lorenzonetto, waar zoon Marco nu de scepter zwaait

Heel anders dan wat we in tien jaar Frankrijk aantroffen, zagen wij in dit deel van Italië geregeld de pergolawijnbouw. De eerste keer zelfs in het dorp waar we jaren later, inmiddels ook al weer dertien jaar geleden, ons eerste huis kochten. Onze ervaringen hebben we neergelegd in ons eerste boek, L’amore (klik hier).

En nu zijn het onze vrienden

Toen wij de wijnvelden inliepen wisten we niet dat de eigenaar Mauro Lorenzonetto later onze vriend zou worden. Battista II, zoals zijn wijngoed heet, wordt gekenmerkt door toegankelijke wijnen die niet te duur zijn en van een uitstekende kwaliteit. De laatste jaren zijn wij bijzonder gecharmeerd van zijn Chardonnay. Lekker op de fiets erheen en dan met 10 liter achter in het fietsmandje weer terug, nadat we met een wijnglaasje langs alle enorme Inoxvaten zijn gegaan om alles even te proeven!

Battista II in 2016, Ad, Sandra & Mauro Lorenzonetto

Toen wij door dat prachtige pergolaveld liepen zagen wij een enorm landhuis staan van onze latere Oostenrijkse vrienden. De lady of the house had als droom om ooit haar verjaardag te vieren onder deze pergola, met lange chique gedekte tafels onder de hangende druiventrossen. Met damasten tafelkleden, tafelzilver en alles ‘d’rop en d’ran’ om het tot een waar sprookje te maken. Of wij haar droom laten uitkomen? Je leest het verderop in deze blog….

Van neef naar neef

Onze dagelijkse fietstocht als we in Bella Italia zijn, is die van Mauro naar Marco, zijn neef. Marco heet ook Lorenzonetto en leidt nu het wijnhuis van zijn vader, Cavaliere Guido, dat aan de andere kant van het dorp ligt. En ook die lieve familie mogen we nu tot onze vriendenkring rekenen.

Chiara, Ad, Mara, Vanessa en signora Nella van wijngoed Guido Lorenzonetto

Bij Marco kun je evenzeer puike wijnen kopen tegen een goede prijs. De Ribolla Gialla Spumante, door ons tot Progiallo gedoopt (lees zeker onze blog hierover) en over enkele jaren wereldbekend is, is verrukkelijk echter zijn Novello mag er evenzeer zijn. Marco is enkele jaren geleden gestart met een nevenactiviteit, olijfolie. Twee jaar na het planten van een olijfgaard kregen wij een enorme strenge winter (je leest dit allemaal in ons eerste boek) en alle olijfbomen legden het loodje. Een enorme investering naar de haaien en een totaal nieuwe aanplant was nodig.

olijvenpluk bij Guido Lorenzonetto

Dat is de reden dat we pas twee jaar geleden getuigen waren van de eerste olijfolie uit ons eigen dorp. Het resultaat mag er wezen, zalig! Het is een minder heftige, vette olijfolie dan die welke uit andere delen van Italië komt. Wij vinden hem elegant, smakelijk en multi-toepasbaar. Inmiddels gaan er jaarlijks vele flessen richting OLANDA!

Pergola wijnveld

Net voordat we met de fiets bij de ‘cantina’ van Marco Lorenzonetto aankomen, treffen we aan de linkerzijde wederom een prachtig pergolaveld aan. Malbech wijnstokken van ruim 35 jaar oud. Enkele jaren geleden zijn wij tijdens de vendemmia (oogst) aanwezig geweest en hebben we een blog hierover geschreven met diverse foto’s.

2015 nella vigna dell’azienda Guido Lorenzonetto, Pertegada. De snoei- / groeimethode die je hier heel duidelijk ziet, heet BELLUSSI.

Echter tijden veranderen, ook voor wijnboeren die altijd het vizier op de toekomst moeten houden. Hoe is de kwaliteit van de druiven? Hoe is de productie? Wat kost het aan onderhoud en het oogsten van de druiven? Tja, en dan is die verandering er één die wij erg betreuren ……..

Plots is alles anders

Eerst Mauro van Battista II en een paar jaar later was het Marco Lorenzonetto die stopte met de pergola wijnbouw. Oh, we waren zó teleurgesteld. We fietsten zó graag door deze velden, onder de pergola’s door.

2013, het prachtige pergolaveld was gekapt (zie de stronken naast de enorme palen) waardoor het landhuis van de Oostenrijkers goed zichtbaar wordt

Precies in het jaar dat wij voor onze Oostenrijkse vriendin een verjaardag onder deze prachtige romantische wijnranken – grenzend aan hun landhuis – wilden organiseren kreeg het echtpaar een ernstig ongeluk met hun dikke Porsche SUV. Maanden hebben ze in het ziekenhuis gelegen en in een of ander Kuuroord gerevalideerd. En het jaar erop had Mauro het veld gekapt! Mauro had ons nooit verteld over zijn voornemen. Dus wilden wij de verjaardag verleggen naar het magnifieke pergolaveld van zijn neef Marco. Ware het niet dat het echtpaar door andere ziektes en operaties (nog allemaal als gevolg van het ernstige ongeval) wederom een tijd niet naar hun buitenverblijf kon komen. En in diezelfde winter kapte Marco ook zijn pergolaveld.

de kap was ook hier gestart!

Daarmee zal onze vriendin het bij haar droom moeten houden! Jammer maar helaas, al is het ook voor rijke mensen helemaal niet erg om iets te wensen over te houden……

Regeren is vooruitzien

We hebben niettemin begrip voor deze twee jonge Friulaanse wijnboeren. Het is zeker mooi om te zien, zo’n pergolaveld. Echter als je bedenkt hoe bewerkelijk het is en welke capriolen je moet uithalen om de druiven boven je hoofd te plukken, dan bedenk je je snel twee keer! Bovendien hebben wijnboeren evenzeer rekening te houden met de ARBO wetgeving voor het personeel. Meer en meer zijn er strenge veiligheidsregels en de controle is niet alleen bijzonder ambtelijk, de vele overheidsorganen die zich met de bedrijfsvoering gaan bemoeien na een bedrijfsongeval zorgen ervoor dat de romantiek rondom ‘wijnboer-zijn’ echt helemaal verdwijnt.

vendemmia 2016 bij Guido Lorenzonetto

Bovendien zijn wijnranken van 35 jaar of ouder niet echt beter dan de hedendaagse soorten. Tegenwoordig zijn er diverse nieuwe varianten die resistent zijn tegen diverse ziektes en ongedierte waardoor er eigenlijk nog nauwelijks gif gesproeid hoeft te worden. Beter voor het milieu en zeker gezonder voor de mens. Doordat wij de laatste tijd bezig zijn om wijnen van deze nieuwe ‘resistente’ druiven te proeven en te beoordelen, kunnen we vanuit ervaring en met volle overtuiging aangeven dat het de smaak van de wijn alleen nog maar te goede komt. Research in deze branche heeft hier geweldig werk geleverd.

Tja, op deze wijze zien wij ‘ze’ niet meer hangen! Dag mooie Malbech trossen!

Over dit onderwerp, de moderne ontwikkelingen in de wijnbouw, komen we zeker in een aparte blog terug, want net als de Italiaanse wijnboeren in Friulië zitten wij NIET stil. Wij willen onze lezers meenemen in de ontwikkeling en de nog immer toenemende smaakexplosie van de toch al geweldige Friulaanse wijnen.


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’,
© www.iltramonto.eu – redactie & foto’s: Ad Smets

Leave a Reply

Your email address will not be published.