Gigantisch goede olijfolie, die van Sirio Gigante!

olijven met bladHeb je het over Italië dan denk je zeker meteen aan OLIJFOLIE
Denk je aan Noord Italië, dan denken de meeste mensen aan de bloemen-Riviera, Pisa, Milaan en de grote meren. Met ons magazine ‘il Tramonto’ en onze blog op onze website trachten wij deze mensen ‘mee te nemen’ naar Friuli Venezia Giulia (FVG) en een stuk van de aangrenzende regio Veneto.

Want in dit prachtige deel van Noordoost Italië is het goed vertoeven. Het is toeristenvriendelijk en er is ongelooflijk veel te doen. De beste witte Italiaanse wijnen komen uit deze regio en één van de lekkerste olijfolies wordt hier geproduceerd.

We hebben al eerder over de olijfolie van Olistella geschreven (klik hier). Omdat in de natuur dit jaar alles vroeger is, oogst men dit jaar ook eerder de heerlijke olijven. Voor ons ‘eindelijk’ dé gelegenheid om het gehele procedé van olijf tot olie te gaan bekijken.

Sirio Gigante, een mooie olijfolieboer die niet meer beschikbaar is voor het TV Sirio Giganteprogramma ‘boer zoekt vrouw’, mogen we al tot onze vrienden rekenen. Hij neemt de tijd om ons echt alles te vertellen en uit te leggen. Hij is de vriendelijkheid zelve en zet zich gigantisch (hoe kan het ook met zo’n achternaam) in om zijn eerlijke (en biologische) product aan ‘de man’ te brengen.

Wij gunnen hem dan ook alle PR in Nederland en België. Wij prefereren zijn olijfolie boven die van het zuiden. Hij smaakt minder vet, is frisser en eerlijker in de mond. Eleganter is een goed woord om zijn ‘hemels’ product (wat wil je met zo’n voornaam) te beschrijven als ‘olijfolieleken’.

Inmiddels gebruiken steeds meer vrienden, buren en familieleden deze olijfolie. Okay, je betaalt een beetje meer, echter hij is minder duur dan die van ‘grote merken’ uit het zuiden. Net als bij wijn geldt ook in deze agrarische branche: hoe bekender het merk, hoe hoger de prijs! Met ‘onze’ olijfolie heb je een pracht product met een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding. Je betaalt dus voor het product zelf en niet voor de naam!

ad smets proeft olijfolie il tramontoDe overwegend groene olijven (er zijn maar liefst 12 soorten hier in het Noorden) komen per pick-up of tractor aan en worden direct verwerkt. Dit om geen kwaliteit te verminderen. Via een lopende band komen ze in de ‘wasstraat’ terecht. De blaadjes worden eraf geblazen en nadien krijgen ze nog een flinke wasbeurt. De olijven worden vervolgens koud geperst en daarna wordt de pulp in een rustig draaiende wasmachine met een soort kneedhaak op 25 graden gebracht. Een ideale temperatuur om er olijfolie van te maken met behoud van zowel de smaak en de hoogste percentages polyfenolen. Veel Nederlanders kopen vaak dure olijfolie die op hoge temperaturen (soms wel tot 90 graden) worden gewonnen maar in die olie zitten geen antioxidanten meer. Hoe lager de temperatuur hoe lager de opbrengst olie per kilo olijven, echter hoe gezonder de olie is.

olijfolieNa het mengen volgen 2 ingewikkelde centrifugeprocessen. En dan zie je het groengouden goedje langzaam verschijnen. Wij mogen even proeven en houden het plastic bekertje onder de eerste dunne straal. Als ‘volleerde leken’ proeven we met de ogen dicht. Elkaar en onze Sirio niet aankijkend om zo goed mogelijk de aandacht bij de olijfolie te houden. Mmmmm, da’s lekker! Je proeft hem puur, lichte zuurprikkel aan de zijkant van de tong, een pikantje bij de afdronk op het palatum. Het glibbert zó omlaag. Wat zullen wij lekker genieten als we deze olijfolie op een stukje vers brood doen.

de 4 'smaken'

de 4 ‘smaken’

Wil jij deze olijfolie ook proeven (er zijn 4 typen olijfolie van licht naar sterk), stuur ons dan een mail. Wij informeren je over een proefpakket.

Onderstaand de volledige fotoreportage van deze leerzame middag:

2 comments

 • Willemijn Lindeboom

  Dat er bij jullie olijven zijn! In Toscane en Umbrie heeft de olijfvlieg (‘la mosca’) alle olijven kapot gemaakt dit jaar (combinatie van milde winter en natte zomer). Heb olijfolie uit Sicilie gekocht maar mocht het een volgend jaar weer gebeuren dan hou ik jullie regio ook in de gaten!

  • Hallo Willemijn, bij ons in Friuli Venezia Giulia zijn we gelukkig bespaard gebleven van die vlieg. Vrienden van ons in Puglia zijn producent van olijfolie en die hebben bijna geen productie. Het schijnt echt vreselijk te zijn. We wisten niet dat het bij jullie in Umbria / Toscana ook zo erg is.
   Wij hebben ook niet zo’n natte zomer gehad als bij jullie. Het zou best daardoor kunnen komen. Overigens hebben ze bij ons massaal maatregelen genomen om de vlieg geen kans te geven.
   Wij moeten zeggen dat ‘onze’ olijfolie dit jaar echt lekkerder is dan die welke we geproefd hebben uit het zuiden. Er zit dit jaar (productie november 2014) echt een groot verschil in de smaak. Laten we hopen dat de productie 2015 voor jullie weer beter wordt.
   Groeten uit FVG 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *