Meedeinen op de golven?

Jongeren aan het strand

de vakantieperiode is aangebroken; de jongelui zijn uitgelaten….

In ons werkveld praten Sjaak en ik geregeld over vaardigheden en competentieprofielen. Iemand die mijn stukken in het SAM Magazine leest weet dat ik iedereen oproep om vanuit passie te acteren en om ambitie vooral in te zetten rondom (te ontwikkelen) competenties. Bovendien ben ik een fervent voorstander van het invoeren van een verplicht minimum competentieprofiel voor politici zodat we als BV Nederland eindelijk eens wat meters kunnen maken. Maar laat ik me nou niet verleiden tot een golf van beroepsdeformatie in dit artikel voor ‘il Tramonto’.

Met een knipoog naar mijn professie vraag ik mij wel eens af of je als Nederlander die wil emigreren ook zou moeten kijken naar vaardigheden die aansluiten bij het generieke competentieprofiel van de bewoners van dat land.

Kijkende naar de bijbehorende prestatie indicatoren, weet ik dat ik best flexibel ben. Ik kan me zeker makkelijk aanpassen aan een veranderde omstandigheid. Als kind werd ik door mijn moeder erop getraind. Midden in het spel zittend riep ze me bij zich om een boodschap te doen. Hoe vervelend ik dat vond, wist ik dat als ik de boodschap snel zou doen, ik het spel heus weer kon oppakken en voortzetten. Ofschoon er daarna heus weer een nieuw klusje aan stond te komen, kon ik mijn eigen plezier in het spel in het vizier houden en vond het ook niet erg om het spel aan te passen aan de mogelijkheden die ik wel had om het toch leuk te laten zijn. En de vriendjes en buurkinderen bleven evenzeer meespelen. Dus daarin ben ik wel geslaagd.

Maar hoe zit dat nu met het werken vanuit de andere basis, niet Eindhoven maar die vanuit Italië? Past mijn competentieprofiel wel bij het basiscompetentieprofiel van ‘de Italiaan’?

radiatorVrijdag 18 juli 2014, een dag die vanaf de ochtend al anders was als andere dagen. De impact van het neergehaalde vliegtuig was groot en gaf een eigen wending aan de dag. Een Duitse vriend belde ons op met de mededeling dat hij over 10 minuten even langskwam om wat te bespreken. En terwijl ik hem neerlegde rinkelde de bel en stond de loodgieter aan de deur om de radiator van een van de badkamers te vervangen. Die zou eigenlijk s’middags komen maar wilde vanwege de hitte het klusje in de ochtend doen. Net gestart met het laten leeglopen van de radiator rinkelde de bel en nummer twee stond binnen. Op twee plaatsen vroeg men om aandacht. De Duitse vriend kwam met een vraag waarvoor hij ons advies wilde inwinnen. Al pratende kreeg hij onze buitendouche in het vizier en zag dat die niet de schoonheidsprijs verdiende. Hij vond het een vlag op een modderschuit. Okay, hij wist ons mee te nemen in zijn plan om vandaag onze buitendouche te vernieuwen. En als tegendienst mogen we dan zondag pruimen komen plukken die zij gaan inmaken. Maar liefst 6 pruimenbomen die dit jaar enkele honderden kilo’s vruchten dragen. Och, we zijn jong en schuwen de ladder niet! Ook niet bij 38 graden.

buitendouche

vriend Walter heeft het verrotte onderstel van de buitendouche vervangen door splinternieuw teakhout (gecertificeerd, dan wel….)

En met de vernieuwing van de buitendouche kon ik na afloop het gehele terras opnieuw met hogedruk afspuiten. Iets wat ik net 2 weken geleden gedaan had. Ons programma liep dus echt anders dan gepland. In onze dag afsluitende evaluatie, deze keer na de 11de koude douche, zo rond 22:00 uur, constateerden wij dat we met enorme behendigheid de dag waren doorgekomen zonder ontevreden te zijn. Ofschoon we ook andere dingen hebben gedaan dan alleen die waren gepland, hebben we ons weten te ontspannen en kijken tevreden terug op een vruchtbare dag. Met een kort moment van verkoeling aan een ander strand dan gepland, met vele jongeren uit Pertegada, en een biertje bij Oostenrijkers aan het zwembad in plaats van een wijntje bij Alberoni, startten we ons welverdiende weekend. Maar goed dat we flexibel zijn, want die vaardigheid is ‘bittere’ noodzaak om het in Italië te kunnen volhouden.

One comment

  • Heb even oprecht en eerlijk in mijn eigen competentiespiegel gekeken maar ik denk dat mijn flexibiliteit het wonen in Italië goed aan kan. Een anders kom ik graag bij jullie in de leer! Sterkte daar met alles en geniet v de nieuwe buitendouche!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *