Mini-mais groeit in 50 dagen

Toen we dit gewas voor de eerste keer zagen, vroegen we ons af of dit een maissoort zou zijn (lijkt er enigszins op, maar is met 50 tot 60 cm veel kleiner). Het werd dus tijd om op onderzoek uit te gaan…..

In Italië noemen ze dit mais cinquantino of gewoonweg cinquantino omdat dit snelgroeiend gewas in 50 (cinquanta) dagen groeit en klaar is om te oogsten.

In Nederland wordt het sorghum, kafferkoren, durra of kafir genoemd.  Een droogte-tolerant graansoort wat volgens experts van Wageningen Universiteit wel eens ‘het gewas van de toekomst’ kan worden, met name voor droge gebieden en de steeds drogere zomers.

Het zaad wordt gebruikt als voedsel, veevoer, maar ook om er Kafirbier van te maken. Het is een belangrijk voedselgewas in Centraal-Amerika, Afrika en Zuid-Azië en staat op de vijfde plaats van de verbouwde granen. Inmiddels zien we in Italië steeds vaker kampjes land met dit gewas. Wellicht in de toekomst ook een alledaags beeld op de Nederlandse velden.

Zijn er meer voordelen te bedenken om toch vooral op deze lage maissoort over te stappen? Jazeker, veel mensen zullen erg blij zijn bij minder hoge maismuren in het landschap, groene muren weliswaar echter die het mooie uitzicht evenzeer bijzonder belemmeren. Met een lager soort blijft het zicht tot de einder ook in de zomerperiode in stand. Gave bijkomstigheid!

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.