Een MAGNUM is eigenlijk maar een klein flesje wijn….

Ad met een magnum Rosso Majon (wijnhuis Ferrin) als kado voor zijn verjaardag

Iedereen kent de MAGNUM, de extra grote wijnfles. Over het algemeen kom je deze tegen bij feestelijke gelegenheden en dan nog veelal gevuld met bubbelwijn (prosecco of champagne). In sommige restaurants staan magnums met rode wijn als publiekstrekker.
En wanneer je denkt dat het zomaar een big bottle is, dan heb je het mis. In de wijnwereld gelden vaste regels en vaste maten voor de wijnflessen, en dus ook voor de – in onze ogen – feestmodellen.

Voor de eenvoud beperken we ons even tot de bubbel-flessen: de baby van de familie is, de Mezza Champagnotta met een inhoud van 0,375 liter, gevolgd door Champagnotta met 0,75 liter voor onze begrippen de ‘normale’ fles. Ja, en dan komt de 1,5 liter fles, de Magnum. Een fles van 1,5 liter lijkt heel groot, maar kijk eens naar onderstaande lijst. De grootste zusterfles bevat maar liefst 150 liter wijn, het equivalent van 200 flessen!

INHOUD (LITER)NAAM
0,375mezza champagnotta
0,75champagnotta
1,50magnum
3,00jeroboan (of / dubbele magnum)
4,50reoboan
6mathusalem
9salmanazar
12baltazar
15nabuccodonsor
27primato / Goliath
30melchior
93adélaïde
150sublime
opmerking: in o.a. Frankrijk worden andere namen gehanteerd

Wie koopt en drinkt nu zulke grote flessen? Ad heeft een betere oplossing gevonden: wanneer je dan toch veel wilt drinken, kun je net zo goed onder het vat gaan liggen….. maar dan wel met het kraantje open!

adsmets_pittaro

Ad Smets in de wijnkelders van wijnhuis Pittaro

 Klik hier voor alle blog’s over Italiaanse wijnen

One comment

  • Tinka

    Wij hadden dit jaar op een Magnum van 2014 gehoopt… dit is nl het geboorte jaar van onze eerste kleinzoon… Voor hem dus… wij wilden Rosso Conero hebben omdat deze wijn van hier is… Helaas gaat het niet door want 2014 was een slecht wijnjaar ( hier) dus worden er geen magnums gemaakt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *