Made in Italy : ondergoed

il tramonto_confezioni alba_ 3Italië is inmiddels het zorgenkindje van Europa. Het land bevindt zich in een diepe economische crisis en bevindt zich in politieke impasse(s). Aan de andere kant zijn de Made in Italy-producten succesvoller dan ooit. En bij Made in Italy moet je niet alleen maar denken aan de grote namen als Alessi, illy, Diesel, Giorgo Armani, fameuze automerken, wijnen en olijfolie. Ook op kleinere schaal staat Made in Italy steeds garant voor kwaliteit en stijl.

Op nog geen half uurtje rijden van de Golf van Venezia (waar we ook ons gastenhuis Villa Greta hebben), bezochten we in San Vidotto (gemeente Camino al Tagliamento – Udine) een naaiatelier voor ………ondergoed. We waren regelmatig langs het voormalige schoolgebouw gereden en hadden tot voor kort geen idee dat daar op ambachtelijke wijze sexy ondergoed wordt geproduceerd.

Alba_il tramonto_ad smets_IMG_2477

moeder Alba Pramparo met Luigi Finos en zijn vriendin

We werden hartelijk ontvangen door Luigi Finos en zijn moeder Alba Pramparo, waar het naaiatelier (confezioni) ‘Alba’ de naam aan ontleent.

Toen in de beginjaren 90 de bekende ondergoedfabriek La Furlana – waar Alba jarenlang werkte – failliet ging, besloot Alba voor zichzelf te beginnen. Ondanks het feit dat La Furlana later een doorstart maakte, kreeg Alba al snel voet aan de grond. In haar naaiatelier worden Made in Italy – producten gemaakt, d.w.z. in Italië gefabriceerd ondergoed van in Italië gemaakte stoffen. Haar opdrachtgevers zijn A-merken (weliswaar geen ‘grote’ wereldmerken) die kwaliteitskleding willen verkopen. Voornamelijk ondergoed, maar ook nachtkleding en badjassen. Sinds kort worden ook hoezen voor (zit)poefen genaaid en experimenteren ze met een eigen kledinglijn.

We waren werkelijk verbaasd om in Italië een atelier te zien waar op kleine schaal door naaisters op ambachtelijke wijze ondergoed wordt gemaakt. De onderstaande fotoreportage spreekt voor zich.
il tramonto_alba_ 1Na rondleiding, uitleg, foto’s en de geijkte vragen, lukte het ons ook om een geheimpje te ontfutselen: de consument wordt gefopt, want het meeste door de ijverige naaisters gemaakte ondergoed is allemaal hetzelfde product. Aan het einde van de rit worden de diverse etiketten met de merknamen ingenaaid, maar het is hetzelfde product.

In hun eigen winkel verkoopt ‘Alba’ hetzelfde ondergoed, maar dan merkloos, voor een paar euro per stuk. Nogmaals werd duidelijk dat de consument in dit voorbeeld voor een ‘merkproduct’ betaalt voor de naam. Doet uiteraard niets af van het feit dat het Made in Italy producten zijn. Ook wij kochten een paar kwaliteitsonderbroeken. Dan kunnen we weer wat uitgelubberde Bon Giorno (ja, een merknaam met taalfoutje) exemplaren weggooien……

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *