Lucio Battisti – 20 jaar na de dood van de meest invloedrijke Italiaanse muzikant

Lucio Battisti (1943- 1998) was een Italiaanse zanger, gitarist en singer-songwriter en wordt beschouwd als één van de bekendste en meest invloedrijke muzikanten in de geschiedenis van de Italiaanse pop- en rockmuziek. Twintig jaar na zijn dood vinden overal herdenkingsconcerten plaats. Ook in ‘onze’ regio Friulië.

Liefhebbers van Italiaanse muziek kunnen niet om hem heen. Met zijn talrijke successen heeft ‘il grande’ Lucio Battisti geschiedenis weten te schrijven en zijn popachtige nummers hebben een belangrijke rol gespeeld in de Italiaanse muziekindustrie en muziekhistorie. Veel grote Italiaanse sterren staan in de rij om een nummer van hem te mogen ‘coveren’ en hem daarmee een laatste eer te bewijzen.

Herdenkingsconcert

Op zondag 9 september 2018 – op de dag af 20 jaar na z’n overlijden – vond bij ons in de buurt een groot herdenkingsconcert plaatst. Het concert in Gruaro (onderdeel van Portogruaro) mag met recht een emotioneel concert genoemd worden. Mensen zongen met tranen in hun ogen en uit volle borst de liederen van Lucio Battisti mee. Een prachtige herinnering voor een van de meest invloedrijke muzikanten in de geschiedenis van de Italiaanse pop- en rockmuziek.

Bagliori di Luce

In deze periode vinden vele herdenkingen plaats. Niet alleen op de belangrijkste Italiaanse tv- en radiozenders en in grote steden, ook op vele ‘kleine’ plaatsen waren er herdenkingsconcerten. Zoals in ons buurdorp Precenicco waar wijnhuis Umberto Baccichetto met een coverband de ‘songs’ van Lucio Battistti herdacht tijdens een uitgebreide wijnproeverij.

de coverband met op de achtergrond de foto’s van Lucio Battisti

Bagliori di Luce is niet zo maar een coverband, deze groep behoort tot de betere van Noord Italië. Waar de meeste coverbands slechts één band ‘naspelen’ is deze groep in staat om iedere keer een andere artiest te ‘coveren’, wat betekent dat iedere week hun programma in het kader staat van een andere beroemde Italiaanse artiest. Deze keer dus de fameuze Lucio Battisti.

Wat een prachtige avond, de vrouwen van Lucio vormden de rode draad van zijn leven

Een fantastische avond met muziek, gezelligheid, eten & drinken en het gezelschap van muziekliefhebbers die – zonder hun Italiaanse temperament thuis te laten – komen luisteren naar de muziek van legendarische Italiaanse muzikant.

Het thema van deze gedenkavond vormde ‘de vrouwen’ van Lucio Battisti, een semi-reconstructie van zijn geliefden en mislukte relaties. Heerlijk om het Italiaanse publiek uit volle borst mee te horen zingen, waardoor deze muzikale avond bijzonder sfeervol werd. Een sentimentele herinnering aan deze unieke Italiaanse artiest, waarbij het publiek ook bij het verlaten van de prachtige locatie ‘Domus Bacus’ (het wijnproeflokaal van Umberto Baccichetto) nog volop de ‘oude’ songs neuriede, opgeladen door de nostalgie ‘di una volta’ !

na afloop een groepsfoto voor het album van wijnhuis Umberto Baccichetto

Wat een lieve familie

Wijnhuis Umberto Baccichetto pakte ook tijdens dit privéconcert weer goed uit met een aperitivo en een rijk pallet aan antipasti. Tussen deel een en twee was er een overheerlijk buffet dat verzorgd werd door het restaurant Da Michele uit Palazzolo Dello Stella. Natuurlijk ontbraken hun eigen fantastische wijnen niet op deze avond. Om eerlijk te zijn stroomde de wijn rijkelijk: je mocht alles proeven en meer dan eens je glas laten vullen!  Na afloop kregen de gasten zelfs nog een flesje mee naar huis. En wij? Wij moesten blijven om samen met de familie Baccichetto en de artiesten te toasten op het succes van een geweldige avond, pas daarna mochten wij naar huis. Voldaan en tevreden dat we zo mogen genieten van de pure Italiaanse cultuur en de warme vriendschappen.

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets & Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *