En dan loop je zonder controle een Italiaanse kazerne binnen

lancieri-novara_il-tramontoimg_3461_bewerktOp het terrein van de militaire kazerne in Codroipo vond de feestelijke afsluiting plaats van een benefiet-actie, een maandenlang regionaal boccia-toernooi regio (boccia is vergelijkbaar met jeu-de-boules) waarbij spelers tijdens de wedstrijden geld inzamelden voor gehandicapte sporters. Wijnboer Ferrin was één van de sponsoren en tijdens de zondagslunch bij de familie Ferrin vertelde Fabiola, ‘signora Ferrin’, dat ze die middag naar de slotmanifestatie zou gaan en ze nodigde ons uit om mee te gaan.

Wereldwijde verscherpte beveiliging na IS-aanvallen
Onze ervaring is echter dat je niet zo maar een militaire kazerne binnenkomt. Vorig jaar hebben we in een kazerne vlakbij Eindhoven een vergadering gehouden en daar moesten we een week van te voren een lijst opsturen met de namen en adressen van de deelnemers en tevens kopieën van alle paspoorten. Hier ging het er toch even anders aan toe. Nadat Fabiola zich had aangemeld bij de metersbrede metalen toegangspoort, werd deze geopend en reden we in een sluis. Zij vertelde aan de militaire bewaking dat ze uitgenodigd was en dat ze twee Nederlandse vrienden had meegenomen. Dat was helemaal geen probleem. Er werd niet eens naar haar naam gevraagd, noch naar onze namen of ons motief om hierbij aanwezig te zijn. We waren haar vrienden en dat bleek voldoende te zijn om de tweede metalen toegangspoort voor ons te openen.

Ruiters te paard
Zo, we stonden binnen bij het regiment ‘Lancieri di Novara 5’ (de Novara lansruiters). De geschiedenis van dit elite-regiment gaat terug naar 1828 en deze garde heeft in het verleden illustere aanvoerders gehad, zoals o.a. Vittorio Emanuele di Savoia, een telg uit de Italiaanse koninklijke familie, het huis van Savoia. Inmiddels is het niet alleen maar cavalerie, zo wordt dit regiment ingezet in oorlogsgebieden als Sudan, Afghanistan en in het verleden in Kosovo en Bosnië. Onlangs heeft dit regiment de beveiliging verzorgd van Expo 2015 te Milaan.

il-tramonto_3475_boccia

kolonel Tanda houdt een ‘korte’ speech

Heel veel bobo’s
De slotmanifestatie vond plaats in de bioscoop van de kazerne en dat ging echt op z’n Italiaans. Iedere prijs werd door een andere hoogwaardigheidsbekleder uitgereikt. De hele eerste rij was gevuld met o.a. verschillende burgemeesters uit de regio, wethouders met sport in hun portefeuille, militairen, de pastoor en ‘presidenten’ van verschillende grote sportorganisaties (die bij ons gewoon voorzitter genoemd worden). En elke prijswinnaar werd beloond met een kus van één de deelneemsters aan de Miss Friulië-verkiezingen.

Uiteraard mocht een militair tintje niet ontbreken. De huidige commandant, kolonel Tanda, reikte de hoofdprijs uit en kreeg vanuit de benefietorganisatie een lintje omdat hij zijn kazerne had opengesteld voor de manifestatie en om zijn beurt reikte hij een oorkonde uit aan de organisator van het geheel, die deze benefiet-actie al jaren organiseert.

En tot slot van vijftal prominenten een dankwoord. En wees gewaarschuwd, vooral wanneer iemand begint met ‘Ik zal het kort houden….”

il-tramonto_3491_boccia

Het feest kan beginnen!
Na alle loftuitingen was het (eindelijk) tijd voor een aperitief. Ja, toen kwam de wijn van il-tramonto_3494_bocciaFerrin om de hoek kijken. Aansluitend was er een gezamenlijk diner in de mensa van de kazerne. Aan grote lange tafels werd nagebabbeld, genetwerkt en werden we gefêteerd op een driegangen maaltijd met live muziek. En volgens goed Italiaans gebruik wordt dan de Tarantella gedanst. Twee enthousiaste dames geven het voorbeeld en de rest volgt dan vanzelf De avond werd afgesloten met het aansnijden van een enorme taart die gretig aftrek vond, zeker wanneer deze geserveerd wordt met een glas heerlijke prosecco.

Een nieuwe ervaring rijker. Net zo makkelijk als we de kazerne binnenkwamen, zo makkelijk stonden we weer buiten. Zelfs de kofferbak werd niet geopend. Maar goed ook, want daar stonden de niet leeggedronken flessen wijn van wijnboer Ferrin in. De militaire bewaking had deze maar al te graag geconfisqueerd…..

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *