De koude rillingen krijgen bij 35 graden

concentratiekamp monument Gonars

In Italië heeft niet alleen de eerste, maar ook de tweede wereldoorlog veel sporen achtergelaten. Sommige plaatsen in Italië zijn in beide oorlogen ‘beroemd’ geweest. Zo ook het Friulaanse stadje Gonars.

Eerste wereldoorlog

Tijdens de eerste wereldoorlog huisvestte Gonars een militaire luchtbasis en een militair ziekenhuis. In 1917 werden de luchtbasis, het hospitaal, het stadje Gonars en omgeving platgebombardeerd. De bevolking werd gedecimeerd en grote delen van de akkerlanden konden jarenlang niet gebruikt worden door het gevaar van niet ontplofte bommen en granaten.

Tweede wereldoorlog

Door het fascistische regime werd in 1942 in Gonars een concentratiekamp geopend. Alleen al tijdens het eerste transport arriveerden ruim 5.000 gevangenen (waaronder ruim 1.600 kinderen). Vele van de ruim 7.000 geïnterneerden, veelal Kroaten en Slovenen, hebben het kamp overleefd, 453 hebben het kamp echter niet overleefd.

Zwarte bladzijde

Na de capitulatie van het fascistische regime werd ruim een jaar na opening het concentratiekamp gesloten. Om ieder spoor van het kamp te wissen, werden de gebouwen snel vernietigd (het materiaal werd gebruikt voor de bouw van een kleuterschool). Het kampterrein werd ‘omgetoverd’ tot een weiland. Niets mocht meer herinneren aan deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Gonars.

oorlogsgraf

het Gonars Monument

Gonars Monument

Na vele jaren van ondergeschoven schuldgevoel werd pas in 1973 op de plaatselijke begraafplaats het Gonars Monument opgericht. Het imposante monument, een sacrarium, heeft de vorm van een gestileerde bloem, gemaakt van roestvrij staal. De kern bestaat uit twee cirkelvormige crypten. De stoffelijke resten van 453 Sloveense en Kroatische slachtoffers zijn in urnen naar de ondergrondse crypten overgebracht.

Indrukwekkend. Ondanks de 35 graden en de fel schijnende zon, liepen de rillingen over ons lijf.

De begraafplaats van Gonars huisvest meerdere monumenten van beide oorlogen. Het reikt te ver om deze allemaal toe te lichten. Wanneer je op vakantie bent in de mooie regio Friulië is een bezoek aan Gonars zeker aan te raden.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *