Wat hebben koeien en mensen gemeen?

Wat hebben koeien en mensen gemeen? Beiden zijn dol op Luzerne!
Luzerne, eten we dat? Wat is dat in vredesnaam?

Luzerne (latijn: Medicago sativa) is een vaste plant met trosjes kleine blauwe bloempjes en lijkt een beetje op klaver. In onze hoek van noord Italië zien we dat Luzerne – in het Italiaans Erba Medica (medicinaal gras genoemd) – veel verbouwd wordt. Alhoewel ik zelf praktisch van ‘het platteland’ kom, had ik in Nederland dit gewas nog nooit gezien, terwijl het er wel degelijk verbouwd wordt. Toen wij een Italiaanse boer vroegen wat het was, kregen we als antwoord “Erba medica, voor de koeien, onze dames geven dan nog meer melk!”.

De vlinderbloemige Luzerne plant wordt al meer dan 2000 jaar voor veevoer verbouwd en was het voer voor de cavalerie en trekpaarden in de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Zelfs nu nog wordt het beschouwd als een uitstekend krachtvoer.

Hoezo eten wij mensen Luzerne?

In Nederland koop je als consument Luzerne onder de naam Alfalfa, als kiemgroente, de ontkiemde zaden. Alfalfa lijkt veel op taugé, wellicht de meest bekende spruitgroente.

Dus…… de volgende keer dat je Alfalfa eet, realiseer je dan dat wat goed voor beesten is en voor hen als krachtvoer wordt gezien, ook goed is voor jou. Kiemgroenten kun je zien als een soort super food; er zitten veel vezels en voedingsstoffen in bevatten maar weinig calorieën.

Volgens het Voedingscentrum zitten in kiemgroenten koolhydraten, vetten en eiwitten, vitamine A en C, en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. De kiemgroenten bevatten vaak relatief meer voedingsstoffen dan de volwassen plant. Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker).

De koeien blij en de mensen blij, dat hebben we met elkaar gemeen

de oogst van Luzerne in Pertegada

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *