Ooit knoflookscheuten gegeten?

Ooit knoflookscheuten gegeten? In Italië bekend onder de naam ‘Scapi d’aglio Resia’. Was voor ons de eerste keer. Lekker in een risotto of omelet.

Onlangs een potje cadeau gekregen met iets waarvan ik het bestaan niet afwist. ‘Crema scapi d’aglio Resia’. Knoflook (aglio)? Het lijken meer kleine sperziebonen. Na wat gegoogel kwam ik er achter dat het jonge knoflookscheuten zijn, ingemaakt in olie en azijn. In feite de jonge nog onvolgroeide knoflook voordat er onder de grond de bol met knoflooktenen is gegroeid.

Bij navraag blijkt dat in noord Italië deze ingelegde knoflookscheuten regelmatig worden gegeten, vooral van het type ‘Resia’, knoflook met een kleinere roodachtige bol, maar met een meer uitgesproken smaak.

Twee dingen zijn merkwaardig. Ten eerste dat de ingelegde scheuten helemaal niet naar knoflook smaken en ten tweede dat ze in Nederland relatief onbekend zijn, behalve in de Aziatische keuken en daarom verkrijgbaar in de Nederlandse toko’s, zowel vers als in blik.

De ‘scapi d’aglio’ worden in Italië als antipasto geserveerd als onderdeel van een schotel met meerdere ingelegde groenten of verwerkt in een risotto of frittata, een dikke Italiaanse omelet. Ik koos voor de frittata.

Het smaakte verrukkelijk, al zal ik de volgende keer er een geperst teentje verse knoflook aan toevoegen.

Weer een nieuwe ervaring, we blijven bijleren………

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.