Zelf kersenjam maken

MARMELLATA DI CILIGIEKERSENJAM – We hebben onze handen vol aan de verbouwingswerkzaamheden aan Villa Valetudine, onze Italiaanse droom. Ondanks het feit dat we het werk grotendeels hebben uitbesteed, zijn we er toch de hele dag mee bezig: beslissingen nemen, meten, problemen oplossen, aankopen van sanitair, kranen, lampen etc.

Maar …., tussen de bedrijven door, hebben we toch nog tijd gevonden om kersenjam te maken.

Op het Italiaanse platteland hebben veel mensen fruitbomen en een ‘orto‘, een moestuin. En dan gebeurt het wat iedere hobby moestuintjeshouder weet: alles is op hetzelfde moment rijp. Je hebt dan een boost aan producten, teveel voor consumptie terwijl de diepvries nog vol blijkt te zitten met de oogst van vorig jaar. Daarom wordt er veel uitgedeeld onder familie, buren en vrienden.

Zo hadden we dit jaar een bijzonder goed kersenjaar. De bomen zaten bomvol met sappige en rijpe kersen. Onze directe buren en een vriendin uit het dorp brachten ons onlangs een paar kilo kersen die we vervolgens ontpit hebben en in de diepvries hebben gedaan. Ruimtegebrek in de kleine diepvries noodzaakte ons de kersen te laten ontdooien en aan de slag te gaan. Dan is het potjes uitzoeken om die vervolgens te steriliseren in een grote pan met water en soda.

Ook al was het buiten ruim 30 graden, we hebben in de taverne toch het houtfornuis aangemaakt. Als zuinige Nederlanders gaan we toch geen gas gebruiken als de schuur nog vol ligt met (gratis) stookhout?! Het houtfornuis is tevens kachel, dus werd het er lekker warm!

Ondertussen stond een grote pan kersen te pruttelen. We hebben suiker, citroenzuur en geleipoeder toegevoegd en nog even kort laten doorkoken. De loeihete jampotten hebben we laten uitlekken en daarna gevuld met de verrukkelijk geurende kersenjam. Een warme klus in de toch al stomende taverne. Het resultaat mag er wezen!

Onlangs hebben we zelf diverse fruitbomen geplant, waaronder twee kersenbomen. We gaan er vanuit dat we volgend jaar weer kersenjam kunnen maken, maar dan uit eigen tuin. Eerst de jonge aanplant maar goed water geven, want ze moeten wel deze hete, droge zomer overleven, en wie weet krijgen we het eerste jaar al een potje eigen kersenjam.

Klik hier voor alle recepten op ‘il Tramonto Culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.