Street Art op het platteland

Street Art in ons eigen Italiaans dorpje. Een beroemde Italiaanse kunstenaar koos een verlaten plek langs de rivier voor zijn werk.

kunstwerk op de achterkant van het stroomhuisje

Street Art / Graffiti

Meestal tref je street art in grote steden of in ieder geval op plekken waar het opvalt, want de makers willen juist dat hun kunst goed gezien wordt. Helaas tref je overal vervuilende graffiti aan, nietszeggende leuzen of tekens. In de Generalenbuurt te Eindhoven hebben wij diverse voorbeelden van street art, zeg maar een nettere vorm van graffiti. Helaas, vormen van deze lelijke en ongewenste – criminele – kennen wij  meer.

Ook in Italië

Geloof het of niet, zelfs op het Italiaanse platteland hebben we van die vervelende nietsnut-verfspuiters, onze straten hier blijven niet verschoond van die lelijke spuiterij, graffiti. Echter …. street art op plekken waar nauwelijks mensen komen, dat hadden wij nog nooit gezien.

Tijdens één van onze dagelijkse fietstochten vanuit Villa Valetudine maakten we een route langs de rivier de Tagliamento via (vaak onverharde) wegen die direct langs en over de dijk lopen. Deze wegen zijn verboden voor het normale verkeer dus kom je er veelal alleen boeren tegen op hun tractor die op weg zijn van of naar hun bouwland of Italianen die geen verbod herkennen in het verkeersbord dat er standaard staat, iets wat in de genen van dit volk zit…. 😃

Stille Willy bleek street art te zijn

In de verte zagen we een stroomhuisje bovenop de dijk en het leek net alsof er iemand voor stond. Toen we verder fietsten richting het gebouwtje, had deze persoon nog steeds niet bewogen. Dichterbij gekomen zagen we dat het street art is wat op de muur was geschilderd. Het was geen ordinaire graffiti, het zag er echt artistiek en professioneel uit. “Geen jongen uit het dorp die zich met een paar spuitbussen heeft uitgeleefd” riep ik tegen Ad.

Kunstwerk op de kop z’n kant van het stroomhuisje. Street Art? In dit geval Country Art

Adrea Coppo

Bij navraag blijkt het een kunstwerk te zijn van Kenny Random, pseudoniem voor de Italiaanse Andrea Coppo. De in Padua geboren (1971) kunstenaar begon in de jaren 80 met graffiti op de muren in Padua. In de jaren 90 werkte hij in het Verenigd Koninkrijk en de VS met ontwerpen voor kledinglijnen en reclamecampagnes voor Roces-schaatsen. Een dorpsgenoot vertelde ons dat deze muurtekeningen er al tientallen jaren geleden zijn aangebracht, toen Kenny Random nog niet zo beroemd was.

Country Art

“Pensa te!” zeggen ze dan in het Italiaans. “Stel je voor”, een stadse jonge street art kunstenaar die vlakbij ons dorp op een verlaten plek, werkelijk in the middle of nowhere waar geen verkeer komt, zijn sporen heeft achtergelaten. Los van het feit dat ongevraagd graffiti aanbrengen op anders eigendom illegaal is, wil ik persoonlijk wel een oogje dichtknijpen voor street art kunstenaars als Kenny Random, oftewel Andrea Coppo. Complimenti!!!!

Gezien het feit dat dit werk ook op de Pinterest-pagina van Kenny Random staat, kunnen we uitsluiten dat het hier om een namaak gaat.

Street art in the city, Eindhoven (NL)
links in een fietstunnel en rechts op een stroomhuisje:


© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets


Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.