De watermolen van Glaunicco

Molens spreken altijd tot de verbeelding, niet alleen in Nederland. De molen van Glaunicco is erg populair. Omdat een watermolen een idyllisch plaatje biedt of omdat je er op het terras een lekker glas wijn kunt drinken? Hoe dan ook, zeker de moeite van een bezoekje waard.

Il Mulino, de molen, van het gehucht Glaunicco werd al in 1405 genoemd in de boeken van het vlakbij gelegen klooster van Sesto al Reghena omdat deze molen het meel leverde aan de benedictijnen.

De Friulaanse schrijver Ippolito Nievo roemde in zijn boek ‘il Varmo’ (1856) de schoonheid van de molen aan het riviertje de Varmo.

En in 1961 vormde deze idyllische plek het decor van enkele scenes van de film ‘Gli Ultimi’ van David Maria Turoldo.


foto jaren ’40 – bron Biblioteca Civica Vincenzo Joppi

Het gehucht Glaunicco bestaat feitelijk uit 2 gehuchten, het échte Glaunicco en ‘località il Molino’ wat niet meer is dan een kluwen van een tiental woningen naast de molen. Glaunicco behoort tot de gemeente Camino al Tagliamento waar wij sinds 2019 Villa Valetudine hebben aangekocht. Wij kenden de molen al lange tijd voordat we naar Camino verhuisden. Vlak naast de molen bevindt zich een frasca. Dit is een kleine bar waar ze hun eigen wijn schenken, vergezeld van eigen salami en diverse kaassoorten. Over deze plek schreven we al eens op onze website omdat daar een glas wijn slecht 50 cent kost (kostte, dat was in 2014, inmiddels geldt in 2020 een ‘woekerprijs’ van 80 cent 😀 klik hier voor onze blog

De molen bleef tot 1968 in gebruik toen deze door een brand deels afbrandde. In dat jaar kocht de familie Del Negro de ruïne met het plan om de molen in ere te herstellen en er een restaurant te vestigen. Pas in 1985 – bijna 20 jaren later – konden ze eindelijk hun deuren openen. Een draaiende watermolen aan de rivier de Varmo, het kletterende water, het is prachtig om te zien. In het gebouw van de molen is het restaurant Al Molino (bij de molen) gevestigd. Verder heeft de familie Del Negro een groot bijgebouw in het park gebouwd waar regelmatig trouwpartijen worden gehouden. Een idyllische locatie om ‘de grote dag’ te vieren.

Op deze foto is te zien dat het riviertje de Varmo niet altijd voldoende water heeft om de molen draaiende te houden, soms staat deze bronrivier volledig droog.

Op ons dagelijks fietstochtje komen we er regelmatig langs. Op dat tijdstip is het terras en het restaurant gesloten, daarom stappen we regelmatig op vrijdag aan het einde van middag nóg een keer op de fiets, niet voor een toertje, nee, we stevenen direct af op Al Molino om daar een wijntje te drinken. Een leuk begin van il fine settimana, het weekeinde.

Wat in Nederland praktisch ondenkbaar is, is dat je hier – net als op vele plaatsen in onze regio – bij de bestelling van je glas wijn gratis kleine hapjes krijgt geserveerd. De ene keer nootjes, chips of taco’s, maar soms ook een culinair hapje uit de keuken. Waarschijnlijk om wat restjes op te maken, maar wij slaan een toastje met gerookte zalm of huisgemaakte paté echt niet af!

Wanneer je in de buurt bent is Al Molino zeker een bezoek waard.

adres: Località Molino, 4, 33030 Camino al Tagliamento (UD)

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.