Heel veel muizen in het huis

il tramonto_sara jane bowles_foto ad smets_2641‘Home sweet home’, daar denk ik het eerste aan als ik bij Engelsen op bezoek ben. Of het nou bij onze vriendin Denise Wilson is die na Sweikhuizen nu een optrekje in België bewoont, dan wel bij Sara Jane Bowles in Codroipo (FVG). Deze laatste wilde als jonge meid graag de Italiaanse taal leren en bood haar diensten als au pair hulpje aan in de regio Friuli Venezia Giulia (FVG). Dat lukte haar heel snel bij een leuk gezin, de broer van haar huidige man. Inmiddels al heel wat jaren getrouwd en 3 prachtige kinderen. Geen typisch Italiaanse kinderen. Deze zijn echt geweldig goed opgevoed, beleefd, amusant, sociaal en heerlijk behulpzaam als er een partijtje in huize ‘Bowles’ wordt gegeven.

il tramonto_sara jane bowles_foto ad smets_2637

Sara Jane Bowles rules the kitchen

De dochter bakt taarten en helpt actief mee in de keuken, de jongste zoon wil kok worden en het liefst de scepter zwaaien in dit deel van het huis. Niet de leeftijd (8 jaar) die de doorslaggevende factor is om dit te voorkomen, echter there can be just one kitchen queen who rules the sceptre.

De oudste zoon (15) wil graag zorgdragen voor alles wat drinkbaar is, en het liefst wil hij net als zijn kleine broer overal van proeven om het te weten, te ervaren. Echter Dad is hoogste in rang en zijn regels zijn onverbiddelijk helder en niet voor tweeërlei interpretaties vatbaar.

Wellicht het feit dat er duidelijke regels in dit tweetalige huishouden heersen – en de omstandigheid dat die door beide ouders ook nog eens eenduidig worden gehandhaafd – het verschil in gedrag uitmaken ten opzichte van de doorsnee Italiaanse kinderen. Laten we eerlijk zijn, het is een genot om in zo’n gezin te mogen dineren. Ideale kinderen! Nooit gedacht, maar ze bestaan. 🙂

Sara wordt inmiddels door de dochter (17) verbeterd als het gaat om de Italiaanse taal. Maar the kitchen queen blijft iedereen de baas als het om het Engels gaat, al is het ongelooflijk gaaf om manlief, Tino, Queens English te horen spreken. Het kan dus wel! Ter verduidelijking even dit voor de Nederlandse en Belgische lezers: Italianen zijn over het algemeen de Engelse taal niet machtig en diegenen die het wél spreken kun je niet verstaan. Want ze maken er een dusdanige uitspraak van wat je niet direct als Engels herkent.

2013_sara bowles_il tramonto_IMG_6454Sara is erg creatief, niet alleen in de keuken maar zeker ook daarbuiten. De keer dat we haar leerden kennen was tijdens ‘Cantine Aperte’, een evenement waarop vele wijnboeren hun deuren openen om hun producten te proeven. Vele wijnhuizen maken er tevens een happening van. Ze nodigen bijvoorbeeld een koor of een fanfare uit, er vindt een boekpresentatie plaats dan wel een vernissage. Bij wijnhuis Ferrin, enkele jaren geleden, hadden we zelfs meerdere keuzes, waaronder Sara die haar halve winkel had uitgestald. Fantastische beesten van stof en vele andere soorten mooie hebbedingetjes.

il tramonto_sara jane bowles_foto ad smets_2625

‘knabbeltje’ voor bij een glas prosecco

Ze exposeert normaliter aan huis alwaar ze workshops organiseert voor ervaren knutselaars, maar ook voor jongeren en starters op dit terrein. Eigenlijk voor iedereen die leuke dingen wil maken van stof, hout, ijzer en noem zo maar op. Haar kinderen doen fervent mee. Je kunt je dus voorstellen hoe hun huis eruit ziet. Veel van alles, errug veel.

Niettemin gezellig! Tino geeft ruiterlijk toe dat hij blij is dat er tenminste één keer per jaar gepoetst wordt. Heel anders dan onze andere Engelse vriendin die de grote transparante woonruimte geraffineerd, minimalistisch en heel modern met wat werken van Gerdien Duijsens heeft ingericht met een doorkijk naar de privécollectie klassieke Porsches. En nergens stof te bekennen, zeker niet op de motorkappen van deze ‘real cars’!

Laatst belde Sara ons op om bij hen te komen lunchen op zondag. Tevens nodigden ze dan een bevriend Italiaans echtpaar uit, waarvan de vrouw al veel en vaak van ons had gehoord. Ze wilde graag kennis met ons maken. Gezellig, waarom niet!

De tafel was stijlvol gedekt en de familie was er klaar voor om te starten. Laat die andere gasten maar komen, zeker ook vanwege de appetizer die zij zouden meenemen. Geen echte Italiaanse taferelen deze keer, ze kwamen op tijd. Op tijd!? Jazeker! En niet te geloven, met twee zonen die werkelijk vreselijk netjes en ‘well beheaved‘ waren. De oudste had zelfs een stropdas om. Wat is hier aan de hand?

il tramonto_sara jane bowles_foto ad smets_2628

The troop, met in het midden Franca Rizzi

Tja, tijdens een bijzonder lange zondagse lunch krijgen we alle verhalen te horen. Blijkt de vriendin, Franca Rizzi, TV ster te zijn van een bijzonder goed bekeken kookprogramma. Logisch dat die gewend is om verstandig met ‘tijd’ om te gaan. Franca had lucht gekregen van onze kookprestaties. Niet alleen die van mijn Sjaak, ook die van mij. Ze had vernomen dat ik een paar keer per jaar uitgebreid Indonesisch kook. Zij zou ons graag in haar TV programma willen hebben. Niet te geloven! Moeten we wel naar de studio in Rome komen…..

We hebben afgesproken om haar eerst uit te nodigen als we weer Oosters koken. En als ze willen, mogen ze ook bij ons thuis opnamen maken. Zo werd deze lunch weer heel bijzonder. Het eten was geweldig. De wijnen die Tino ons inschonk waren van ongekend niveau.

En Sara verraste ons ook deze keer weer met echt gave Engelse gerechten. Veel mensen zeggen dat je in Engeland niet lekker kunt eten. Wij echter, hebben ‘tig’ keren werkelijk uitmuntend gegeten bij Engelsen. Zo hebben wij diverse recepten van onze vriendin Denise Wilson in ons archief en ‘onze’ Sara kan er echt ook wat van.

De Yorkshire Pudding met beef stew was fenomenaal. Nooit eerder gehad en zeker voor herhaling vatbaar. De crumbled apple met vanillesaus ging er in als …… pudding. Ik lustte er zelfs ‘pap’ van.

Uiteindelijk tijd om richting kust te gaan om uit te buiken. Weer een dag dat we slechts één keer gegeten hadden en waarbij de weegschaal op de volgende ochtend navrant de werkelijkheid weergeeft. Foei, foei, wat is eten toch lekker!

Onderstaande fotoreportage geeft een indruk van de keukenkunsten en de (stoffen) creaties van Sara Jane Bowles.

il tramonto_sara jane bowles_foto ad smets_2646

 

klik hier voor website kookprogramma/tv-zender Franca Rizzi

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *