Grappa Nonino, de trots van Italië

nonino dynastie il tramonto adDe trots van Italië
In Nederland worden wij geregeld door een van onze achterburen uitgenodigd rond 17:00 uur om een ‘borrel’ te komen drinken. Daaronder alle soorten drank verstaand, van champagne tot wat sterkers. Soms doe ik met de ‘heer’ des huizes (zo noemen ze toch mannen die onder de ‘knot’ zitten van de vrouw?) mee en neem als aperitief een whisky. Zalig!

 

‘IJskoud de lekkerste’ of ‘Alleen als ‘ie ijs- en ijskoud is’!
Maar denk je er wel eens aan om als aperitief een ijskoude grappa te drinken? Precies, wij ook niet! Maar dat is wel wat wij geleerd hebben tijdens ons interview met Antonella Nonino in Percoto, een piepklein en mooi dorpje op een steenworp afstand van de prachtige stad Udine en net zover gelegen van de unieke vestingstad Palmanova.

Italië heeft een nationale trots, de Frecce Tricolori, de formatie- en stuntvliegers die worden aangevoerd door Jan Slangen. Jan is voor de helft Nederlands. Maar direct daarachter komt toch wel de grappa, de tweede nationale trots die in één adem wordt genoemd met traditie, gezondheid (tegen spierpijn) en koffiedrinken. Veel Italianen starten om tien uur ’s ochtends met een ‘caffé corretto’ (koffie ‘gecorrigeerd’ met een scheut grappa).

NONINO is daarbij marktleider en bovendien het bekendste merk. Een jaar geleden zagennonino tonic antonella sjaak il tramonto wij op RAI een prachtige reportage over Nonino in het kader van de bekendste Italiaanse Dynastieën. Nonino is de achternaam van de familie die achter dit wereldbekende grappamerk staat.

Nonino’s angels
Redenen voldoende om met dit familiebedrijf kennis te gaan maken. 1) De hoofdzetel ligt op nog geen 50 kilometer afstand. 2) Het product drinken wij al jaren en 3) nadat we de reportage hebben gezien vonden we het prachtig dat drie bloedmooie dochters nu het bedrijf leiden.

Juweeltje in PR en Marketing
Vanuit PR- en marketingoogpunt een juweeltje van een merk en absoluut het betere voorbeeld van een Italiaans merk de hele wereld over gaat. Zouden deze beauty’s het echt allemaal zelf doen? Volgens de reportage op de RAI wel: “iedereen denkt dat wij verwende, rijke krengen zijn, maar we zijn met hard werken opgevoed. Als onze vrienden en vriendinnen vakantie hadden, werden wij geacht om mee te werken in het familiebedrijf. Onze ouders kenden geen meelij. We hebben leren aanpakken en schromen er niet voor om vuile handen te krijgen”, aldus één van deze ‘Nonino-angels’.
Wie steekt nu werkelijk achter de productie, de PR en de marketing? Op onderzoek uit en na enkele maanden voorwerk was de deur open om te gaan kennis maken. In een drieluik op onze website presenteren wij weldra in Nederland en België, de dames Nonino: Cristina, Antonella & Elisabetta, waarbij we nu de aftrap geven met een korte algemene kennismaking in ons magazine ‘il Tramonto’.

hal met fotoBenvenutti da Nonino!
Bij binnenkomst werden we hartelijk begroet. Het leek wel alsof iedereen ons kende. Het personeel was vriendelijk, en 2 van de 3 zussen kwamen ons even een hand geven en noemde ons al bij onze voornaam. Antonella zou ons het unieke productieproces laten zien. Met recht ‘uniek’, want het is de enige grappa stokerij die volgens dit procedé werkt. De betrekkelijke rust in de kleine ontvangsthal met op een tafel alle grappa’s uitgestald (een waar walhalla voor velen, want je mag ook alles proeven), was gedaan toen een enorme wervelwind van 3 turven hoog eraan kwam: Antonella!

Wonderschoon, energiek, vriendelijk, hartelijk vol passie! Met een waterval aan woorden werden we begroet en voor we het wisten zaten we in een spiksplinternieuwe grote bolide en reden met 10 km per uur midden over de weg door het dorp en de landerijen naar de stokerij. Praten en rijden samen is moeilijk, zeker als er zoveel te vertellen is. Niemand toeterde want er zat een Nonino in de auto!

Nonino ‘The Legendary’
Alles wat op de website staat, werd uit en te na uit de doeken gedaan. Hoe is het bedrijf ontstaan en wanneer en waarom zijn ze gestart met welke nieuwe soort grappa. Uiteindelijk reden door een gehucht annex landgoed van de familie om via een kilometers lange oprijlaan bij de productiehallen te komen. De vendemmia was al enkele weken bezig, dus ook Nonino kende nu een topdrukte. Want alleen zolang er wijndroesem is (de uitgeperste druiven) kan er gestookt worden. Zoveel smaken, zoveel silo’s met wijndroesemsoorten. De resten van verschillende druiven, zoals onder andere de Chardonnay, Malvasia en Merlot werden in aparte silo’s opgeslagen, want Nonino maakt van verschillende druivensoorten ook een monovitigno, dus een grappa gemaakt van de most van een soort druif.

nonino legendary il tramontoWe hebben alles uit en te na bekeken. Het personeel kreeg via korte commando’s opdrachten om diverse machines te verplaatsen zodat we mooiere foto’s konden maken. En uiteindelijk reden we verder het landgoed op om vervolgens bij nog mooiere gebouwen uit te komen waar we een riante grappa proeverij kregen aangeboden. De heerlijkse hapjes in combinatie met de meest fantastische grappavarianten, waaronder de in Italië vermaarde grappa gemaakt van de Piccolit druif. Je praat dan over Nonino’s top product ( The Legendary) en een flesje kost dan toch al gauw € 175. Als je er een van 3 liter koopt (€ 2.500), dan krijg je er wel een zilveren dop op.

Onze voorraad grappa’s en acquavites is al groot maar werd ietsje groter bij vertrek. De dag erna hadden wij een etentje waarbij wij voor 40 mensen een Indonesisch buffet hadden gekookt. Antonella, zelf liefhebber van deze oosterse keuken, vond dat we er grappa bij moesten drinken. Om het uit te proberen kregen we een paar flesjes mee. En omdat je hier in Italië de maaltijd met een glaasje grappa afsluit, kregen we een paar doosjes overheerlijke bonbons van Lindt, natuurlijk gevuld met Nonino grappa. Met een hartelijke omhelzing en twee kussen werden we uitgezwaaid en voldaan keken we terug op deze kennismaking bij Nonino, een van de ‘trotsen’ van Bella Italia.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.