Van Clara tot Klaartje: In herinnering aan Coby….

De wereld om ons heen draait door, ook al zijn we soms erg gefixeerd op onze eigen projecten zoals de regionale carrièremarkt en het HR seminar die we voor de Brainport regio organiseren. Uiteindelijk besloten we na heel wat uren gewerkt te hebben op pad te gaan voor ons magazine en blog ‘il Tramonto’. Dit jaar willen we een bijzonder project starten, namelijk van vijf wijnboeren willen wij de generatie Z aan het woord laten.

calici di stelle_ad smets_4815

Giacomo De Nicolò staat straks aan het roer van azienda Umberto Baccichetto

Generatie Z is aan zet
Vijf jongens van tussen de 21 en 25 jaar, die weldra het roer van pa en moe en ‘i nonni’ overnemen en dan belangrijke beslissingen moeten nemen om een positie tussen de vele wijnproducenten te behouden, laten wij aan het woord.

We moesten alleen nog Luca Bortolusso vragen of hij wil meewerken, van de anderen hebben we al een spontaan ‘sì’ ontvangen. Dus eerst naar Marano Lugunare om te genieten van het oude plaatsje in Friulië waar geen Friulaans maar Venetiaans wordt gesproken en dan naar Carlino. Altijd een vrolijk en enthousiast ontvangst, deze keer door ‘Clara Bortolusso’ die mede eigenaar is. Luca blijkt niet in Italië te zitten want hij werkt enkele maanden bij een supergrote wijnproducent in Nieuw-Zeeland. Om ervaring op te doen die hij straks kan toepassen in zijn eigen bedrijf.

Via wenende wijnranken naar Paradisoad smets_4004
Natuurlijk werkt ook deze wijnproducent mee aan ons project, dus konden we meteen onze weg vervolgen. Eerst door de wijnvelden waar je de ‘dood gewaande’ takken zag ‘wenen’ omdat ze op het punt staan opnieuw uit te spruiten. Hun ijver om straks weer vruchten te dragen vormt tranen waarmee de oude tak zich sluit waarna de nieuwe loten gevormd worden. Okay, één foto maken en dan weer verder, we hadden namelijk nog een doel, de rijstvelden van Paradiso te vinden. Na de nachtelijke onweders waren de onverharde landweggetjes eigenlijk niet toegankelijk voor onze Skoda. Een tractor was beter geweest of minstens een 4 wheel drive car. Puur geluk dat we door de modder heen zijn gekomen, het scheelde niet veel. Huiveringwekkend!

Kyrie Eleison
Uiteindelijk terecht gekomen bij Kyrie Eleison, een super apart barretje (klik hier) dat ingericht is als kerkje, om de adrenaline weg te werken met een lekker wit wijntje en natuurlijk een welverdiende versnapering die Fernando en Consuelo ons altijd voorzetten. Rond zes uur werd het steeds drukker met werklieden die even wat komen drinken voordat ze naar moeder de vrouw terugkeren. Veel ouwehoeren en informatie uitwisselen. Voor ons is dit netwerken en via deze of gene komen we weer aan interessante informatie waardoor we vaak op andere plekken terechtkomen die voor gewone toeristen onbekend blijven.

Bij de Engelen
Gezelligheid kent geen grenzen echter op een gegeven moment denk je toch aan ‘echt’ eten. Wij besloten een pizzeria op te zoeken in Torsa, omdat die bekend staat als uitmuntend. Helaas was die dicht, dus toen richting huis om lekker te smullen bij Agli Angeli (Bij de Engelen), een vertrouwd en vaste stekje in ons dorp Pertegada.

ad smets_0832Afscheid van Coby
Thuisgekomen even de mails bekijken en tot ons grote verdriet zagen wij het bericht binnen komen dat onze trouwe gast van Villa Greta, het huis dat wij verhuren aan vrienden en familie, is overleden. Coby was een paar jaar achtereen de hele maand juli onze gast. Dezelfde route die wij vandaag gemaakt hadden, heeft Coby vorig jaar ook met ons gemaakt. Alleen de rijstvelden hadden we toen niet gevonden. Vandaar dat wij die vandaag wilden opzoeken.

Coby, door haar dochter ook wel eens ‘Klaartje’ genoemd, was levenslustig, sterk en grappig. Meer dan de helft van haar leven woonde ze in het chique Den Haag en is altijd een ‘echte mevrouw’ gebleven. Met haar 94 jaar wilde ze liefst zoveel mogelijk dingen alleen doen. Ze woonde tot 3 maanden geleden nog op zichzelf. Door een val was ze helaas de laatste maanden aangewezen op hulp. Voor ons blijft Coby de Haagse mevrouw die ook Limburgs begreep omdat ze er vele jaren heeft gewoond. De mevrouw die je niet voor de gek kon houden. Zij was een vrolijk leesmonster, ze verslond in de maand dat ze bij ons was minstens tien dikke pillen. En als ze moeizaam uit de auto kwam, kregen wij geregeld te horen: “ik ben wel oud maar zolang ik loop, ga ik verder!

Die Sauvignon vind ik te zuur
Wij dachten terug aan deze dag en aan ons bezoek aan wijnboer Bortolusso. Afgelopen juliad smets_3994 toen we er met Coby waren en Sergio Bortolusso in het Italiaans vroeg of Coby het snapte gaf zijzelf antwoord: “sì, je vous comprends bien, parce que je parle aussi le Français.” En tegen ons zei ze: “ik kan het Italiaans goed verstaan hoor, want ik heb vroeger ook veel Frans gesproken”. Toen Sergio haar vroeg of ze nog een wijntje wilde proeven was ze evenzeer rap van de tong: “graag, want ik vind ze allemaal erg lekker, behalve die Sauvignon, want die vind ik te zuur!”

Afscheid van de generatie van onze ouders
Zo willen wij haar blijven herinneren. Vandaag waren wij gericht op de generatie Z en hebben we helaas van een afgevaardigde van de generatie van onze ouders afscheid moeten nemen. Wij weten het zeker, op 20 juni drinken we een lekker wit wijntje, dus geen Sauvignon, op onze Coby, want dan zou ze 95 zijn geworden. Met een glimlach op ons gezicht en dankbaar dat we haar hebben leren kennen!

3 comments

  • Els Smets

    Wat verdrietig dit te lezen! Ik hou haar in mijn herinnering als een dame die iedere dag genoot en dankbaar was voor alle kleine dingen die ‘t leven te bieden heeft. En groot respect voor haar dochter Simone Korff de Gidts die met veel geduld en liefde haar tijdens haar vakantie en verblijf in villa Greta verzorgde. Ik wens haar veel sterkte toe!

  • Nynke Visser

    Ach wat een sneu bericht. Wij hebben haar vorig jaar ook nog mogen meemaken een pittige, ondernemende dame die nog heerlijk kon genieten.

  • Simone Korff de Gidts

    Lieve Ad en Sjaak, wat een ongelofelijk mooie reactie op het overlijden van Ko, of Klaartje zoals ik haar ook wel noemde. Zij zou zeer vereerd zijn geweest met de wijze waarop jullie over haar schrijven. Genoten heeft zij van jullie, jullie huis en de omgeving. En vlak mij niet uit als gast, FVG heeft mijn hart gestolen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *