Gaan laag alcoholische wijnen het maken?

cabert_il tramonto_9479OP BEZOEK BIJ ‘LA CANTINA BERTIOLO’
Wijnen met een laag alcoholpercentage hadden een slechte reputatie. Ze zouden waterig en zuur smaken alsof de wijn van onrijpe druiven is gemaakt. Ook misten ze de volle smaak en de ‘body’ van wijn zoals we gewend zijn.

Suiker-alcohol-accijnzen
Uit onze contacten met restaurants die via ons al Friulaanse wijnen schenken, weten we dat de vraag naar wijnen met minder alcohol groeit. Door de klimaatverandering worden druiven rijper, bevatten meer suikers, wat maakt dat het alcoholpercentage toeneemt tot 15, 16 en zelfs 17%. Steeds meer consumenten haken af bij deze zware wijnen. Een lager alcoholgehalte is beter voor het lichaam en je krijgt minder calorieën binnen. Bovendien stijgen in veel landen de accijnzen progressief bij oplopende alcoholpercentages, waardoor ze steeds duurder worden.

Alhoewel voornamelijk de nieuwe wereld wijnlanden last hebben van hoge alcoholpercentages, begint het ook in de traditionele wijnlanden door te dringen.

Wij waren op bezoek bij CABERT (samenvoegsel van Cantina Bertiolo – provincie Udine). Tijdens het interview vertelde Stefano Pastore ons dat mede op instigatie van hun contactpersonen zij een lichte wijn op de markt hebben gebracht. Vele van hun wijnen onder de naam Cabert zijn in grote delen van de wereld verkrijgbaar. Voor dit wijnhuis werd duidelijk dat er met name buiten Italië steeds meer vraag is naar lichtere wijnen. De wijnmakers van Cabert gingen aan de slag en door vroeger te oogsten en niet alle suikers te laten vergisten is het hen gelukt om wijn terug te brengen tot 9% alcohol, een knappe prestatie.

leggero 9 procentLEGGERO
Een nieuw lijn in het assortiment is geboren: LEGGERO, Italiaans voor ‘licht’, in feite een light-versie. De lijn bestaat uit een Pinot Grigio, Rosé en Rosso (rood). Bij een lichte wijn past ook een eenvoudig en licht etiket. Zelfs het glas van de wijnflessen is minder groen dan bij de andere lijnen.

Wijndrinkers, geen wijnkenners
Wij zijn nadrukkelijk geen wijnkenners, maar wel wijndrinkers. Wij proefden de Pinot Grigio. Met de neus boven het glas was het duidelijk een Pinot Grigio. Qua smaak aan de ene kant lekker fruitig met (gelukkig) wel nog een klein zoetje. Aan de andere kant bespeurden we ruim voldoende ‘body’ waarvan we gedacht hadden dat deze opvallend minder aanwezig zou zijn. Een prima & prettige wijn. Voor de één een terraswijn op een warme zomerdag, voor de ander een goed alternatief als begeleider van vis en lichte vleessoorten.

cabert_leggero_9465

In de komende jaren zal blijken of laag alcoholische wijn haar marktaandeel gaat opeisen.

Een fles Leggero kost in Italië slechts € 3,45, dus voor de prijs hoef je het niet te laten (en wat zo’n fles uiteindelijk op de Nederlandse markt gaat kosten, weten we uiteraard ook niet…).

Aan het einde van een blog over wijn schrijven we altijd PROOST!!! met hoofdletters, vetgedrukt en met uitroeptekens. Gezien de besproken light-versie houden we het deze keer bij een ingetogen “proost“.

cabert_il tramonto_9472

Stefano Pastore (l) runt het verkooppunt in Bertiolo & Ad Smets

bekijk nog meer foto’s in onderstaande fotoreportage:

Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

Klik hier voor een overzicht van onze wijnwaarderingen

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *