Friuli meets Sardegna?

il tramonto_9540_sjaak verweijEen van onze vriendinnen (Andreina) en haar man (Gianni) zijn Sardijnen en wonen inmiddels al weer de nodige jaren aan de Golf van Venetië. Beiden opgeleid om werkzaam te zijn in de HoReCa wilden ze niets liever als een eigen ‘tent’ te runnen.

En dat is hen gelukt, een prachtige uitspatting in het authentieke dorpje Varmo: Locanda Vil di Vâr. Het is in deze ‘Bourgondische’ streek van Italië gebruikelijk dat de mannen van het dorp om zes uur ’s middags naar de bar gaan om de laatste nieuwtjes met elkaar uit te wisselen voordat ze bij moeder de vrouw om acht uur aan tafel gaan. Het is ook usance om na het eten weer even terug te gaan om een lekker kopje koffie, toch nog gecorrigeerd met een grappa, te drinken. Een laatste wijntje en dan weer terug naar huis om achter de buis in slaap te vallen.

Locanda Vil di Vâr ontvangt de bargasten allerhartelijks. Je krijgt bij ieder glas wijn een of andere hartigheid erbij. Een stukje brood met prosciuto, speck of salami. Een andere keer iets van kaas en noem zo maar op.

Toch iets meer trek?
Wat erg leuk is om een kleine portie calamari fritti of een schotel rauwe ham en kaas te bestellen om bij je wijntje toch iets meer bodem aan te leggen.

Eten kun je er prima en aan klandizie uit de regio hebben ze niet te klagen. Natuurlijk staat de ‘normale’ Italiaanse keuken ter beschikking maar ze hebben zeker wel hun eigen typische producten. Dat zal zeker ook de reden zijn dat zakenlui en politici er regelmatig te vinden zijn. Ook de burgemeester van Varmo treffen we er geregeld aan.

20160725_menu gerechten Locanda Vil di Var

Om eerlijk te zijn, we hebben ze nog niet allemaal geprobeerd maar dat wat we hebben geproefd, was verrukkelijk. Zeker de moeite waard om deze keuken eens uit te proberen! Al zeggen wij er eerlijk bij dat het ons zeker nog heel wat jaren (en kilo’s) zal kosten om alle lekkere producten uit ‘onze eigen’ regio Friuli Venezia Giulia te leren kennen.

Friuli meets Sardegna, festa Jchnusa!
Wel leuk om te worden uitgenodigd voor een Sardijnse avond, waar zelfs bier van het eiland wordt geschonken, Ichnusa! Een lichte en frisse van 4.7%, lekker in combinatie met een plateautje kaas en salami van everzwijn.

il tramonto_9793

Een originele ‘Venus’ van 1969, geschreven door Robbie van Leeuwen voor The Shocking Blue!

Friuli meets Sardegna o Olanda?
Echt bier van Sardinië? Jazeker, het wordt er vanaf 1912 gebrouwen, zo leren we van Wikipedia, en het bier is genoemd naar de naam die vroeger aan het eiland werd gegeven: Ichnusa. Alleen is dit biermerk in 1986 opgekocht door ……..
HEINEKEN !!!!

Toen wij arriveerden draaide de DJ toevallig ook nog eens een echt ‘Italiaans’ plaatje: Venus van The Shocking Blue! De avond kon niet meer stuk, zeker niet omdat we er behoorlijk wat mensen kennen en dus zeker wat te babbelen hadden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *