Recept: Frittata met ‘Radic di mont’ – de wilde witlof van de bergen

OMELET MET LICHT BITTERE GROENTE – De Italiaans term laat zich moeilijk vertalen, want het woord ‘radic’ (=wortel) lijkt op radijs, maar het is meer een cichorei, een witlofachtige groente. ’Di mont’ duidt op de hoge bergen waar deze wilde groente geplukt wordt.

De achtergrond

In de maand mei, wanneer op meer dan 1000 meter hoogte de sneeuw langzaam smelt, plukken de herders van de noord Italiaanse regio Carnia op de bergweiden de zeldzame ’wilde witlof’.  Deze spontane groente – met de wetenschappelijke naam Cicerbita Alpina – wordt gebruikt in een salade of omelet, de ‘frittata’. In de eerste weken van mei produceren de hooggelegen weiden grote hoeveelheden ‘radìc’, knoppen met een licht paarse kleur, zoals bij asperges die te veel licht hebben gehad. Net als bij ‘ons witte goud’ groeit ook deze groente deels onder de grond en moet voorzichtig ‘gestoken’ worden. De oogst, die slechts 2 tot 3 weken duurt, is sterk gecontroleerd. Een verzamelaar mag per dag maximaal slechts één kilo van deze delicatesse verzamelen.

Traditioneel wordt ‘Radic di mont’ in glazen potten met olie en azijn geconserveerd, zodat men er het hele jaar van kan genieten. De zeldzaamheid zie je ook terug in de prijs van deze delicatesse. Voor een potje van nog geen 500 gram betaal je al gauw € 20,- tot € 50,-.

Witlof, een goed alternatief

Gezien bovenstaande informatie is het zeer onwaarschijnlijk dat Radic di mont verkrijgbaar is in Nederland en België. Witlof met de licht bittere smaak is een goed en betaalbaar alternatief.

INGREDIËNTEN – GLI INGREDIENTI

  • 4 eieren (4 uova)
  • 2 stronken witlof  (200 gr cicoria)
  • 2 teentjes knoflook, of 4 voor de liefhebbers (2 spicchi di aglio)
  • 100 ml melk (100 ml latte)
  • peper & zout (sale & pepe)
  • margarine of olie om te bakken (olio x cucinare)

STAP VOOR STAP – PASSO PER PASSO

Snij de witlof in kleine stukken. Fruit in een afsluitbare pan de geperste knoflook en voeg de witlof toe. Verlaag het vuur en laat de witlof beetgaar worden. Mix ondertussen de eieren schuimig, voeg de melk en peper & zout naar smaak toe.

Verhoog het vuur en voeg het eimengsel toe, even snel doorroeren zodat de witlof goed verdeeld is. Verlaag na ongeveer een halve minuut het vuur en sluit de pan af met een deksel. Zodra na een paar minuten de bovenkant nét niet meer vloeibaar is, kun je de omelet omdraaien. Om mislukking te voorkomen doe ik dat altijd door een groot bord op de pan de leggen, de pan tezamen met bord om te keren en dan voorzichtig de omelet vanaf het bord opnieuw in de pan te schuiven. Nog even de andere kant aanbakken en klaar is je frittata.

BUON APPETITO

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.