Kinderen worden groot, ook die van een wijnboer!

Wij kopen inmiddels 17 jaar onze rode huiswijn bij Umberto Baccichetto, een wijnboer in een aangrenzend dorpje Precenicco. Zijn het eerst kinderen die op het ‘erf’ spelen, vanaf 8 jaar werken ze mee en weer enkele jaren verder is het de nieuwe generatie waarmee je praat over smaak en kwaliteit. Zo ook kleinzoon Giacomo De Nicolò die zich nu dottore mag noemen!

Huiswijn van de familie Baccichetto?

Ja, al zeventien jaar hebben wij hun Malbech als huiswijn. Een makkelijk wijntje van maandag t/m zondag, een allemansvriend die je ’s zomers koel kunt drinken en die eigenlijk overal bij past. Wij vinden het een verrukkelijke, vriendelijke, eerlijke wijn gemaakt van 100% Malbech druiven, dus zonder vreemde invloeden of verstoringen van andere druivenrassen. Deze wijn wordt gekenmerkt door een mooie, intense kleur en een volle vrolijke smaak. Die van Baccichetto vinden wij intens van smaak. Vergeleken met die van andere omliggende wijnboeren, komen de karakteristieken van een Malbech bij die van Umberto Baccichetto beter uit de verf.

een rijkelijk buffet….

Huisvriend?

De eerste jaren dat we in deze mooie regio Friulië op vakantie gingen, brachten wij slechts hele korte bezoekjes aan wijnboeren. In het begin van de vakantie om er wijn te halen zodat we in ons appartement aan de kust iets te drinken hadden. “Water hebben we in Nederland voldoende!” luidde onze standaard opmerking als we bij wijnboeren waren. En voordat we richting de Lage Landen (i Paesi Bassi) terugkeerden werd de auto nog eens extra volgeladen. Blij met de aankoop om in Nederland geregeld het Italië-gevoel op te wekken, hoorde je in onze bolide de opmerking: “water is ook duur!” Gevolgd met een brede grijns. Waarmee we voor onszelf voor de gek hielden en net deden alsof onze huiswijn goedkoper was dan ons Nederlandse kraanwater, al gaat het wel steeds meer die richting op!
De tijden zijn veranderd en in de afgelopen jaren zijn we van toerist geëvolueerd richting ‘amici della famiglia’ (vrienden van de familie / huisvrienden), waardoor we ons redelijk thuis voelen bij diverse wijnboeren. Er is al een wijnboer die z’n bedrijf een paar dagen aan ons toevertrouwt als ze voor een wijnbeurs naar het buitenland moeten.

moeder Susy, Giacomo, vader Roberto en zus Sara

Kan ik u helpen, zegt u het maar!

Kinderen van wijnboeren hebben een andere jeugd dan kinderen van doorsnee Italiaanse families. Net als Sjaak, wiens vader de SPAR supermarkt in Vinkeveen voerde, werken kinderen van wijnboeren vanaf hun vroege jeugd mee in het bedrijf. Natuurlijk worden kinderen ingezet om leuke foto’s te maken als ze helpen met de wijnoogst of met hun voeten de druiven persen. Al heel snel zijn ze zó vertrouwd met het reilen en zeilen in het bedrijf dat ze niet beter weten en flink van aanpakken weten. Luieren of lanterfanteren is er niet bij en het woord ‘klagen’ zit niet in de genen van zulke families!

Jaren terug, toen Giacomo nog een kleine dreumes was, had hij tijdens de schoolvakantie  ‘dienst’ in de cantina. Toen wij binnenkwamen om weer eens wijn te kopen, kwam hij naar ons toe en zei beleefd, bijna hoffelijk: ‘benvenuti, mi dica!’ Welkom, zegt u het maar! En zie hier, die dreumes is nu afgestuurd aan de universiteit en mag zich dottore noemen. Zijn opa, Umberto Baccichetto, is natuurlijk bijzonder trots op zijn kleinzoon! Giacomo is afgestudeerd in de richting wijnkunde en het ligt dan ook in de lijn van de verwachting dat hij het bedrijf van zijn opa – die het wijngoed vanaf niets heeft opgericht – gaat voortzetten.

Giacomo’s zus Sara heeft een tijd terug haar rechtenstudie afgerond en ‘doet’ nog een jaartje een masterstudie in Amsterdam. Giacomo is afgestudeerd in een richting die meteen past bij een wijngoed, al zou zijn zus zeker wel het zakelijke deel voor haar rekening kunnen gaan nemen. We wachten het af wat het vervolg wordt. Hun vader Roberto De Nicolò voert nu de leiding over het bedrijf, nog steeds vol passie, en met geweldige resultaten. Zo heeft Baccichetto enkele jaren geleden de ‘il Tramonto Gondola d’Oro Award’ in de categorie ‘bubbelwijnen’ in de wacht weten te slepen. De Prosecco van Umberto Baccichetto is al vele jaren op een rij een van de betere in de regio en gaat nu zelfs over de toonbank in Nederland en België. Geweldig!

Wat een feestje!

Kinderen van wijnboeren hebben een andere jeugd, er is vaak een grote mate van vrijheid. Enerzijds omdat ze opgroeien op het land, grote percelen die vaak enorme speelmogelijkheden bieden. Anderzijds is er ook in financieel opzicht vaak meer ruimte om zich anders te bewegen. Wij zien dat aan de feestjes, zoals het afstuderen van – nu dan – Giacomo. Een cateraar wordt ingehuurd met de meest geweldige Italiaanse lekkernijen, er is voldoende te drinken, een joekel van een taart wordt aangesneden passend bij de nog joekeligere fles wijn die door papa voor deze gelegenheid speciaal is gebotteld en voorzien van een etiket met een jeugdfoto van de vers afgestuurde.

tussen het schieten van de ruim 100 foto’s van alle gasten met het feestvarken kletst Ad even bij met de trotse moeder Susy Baccichetto

En dan natuurlijk niet te vergeten, de eigen prachtige locatie die het decor vormt om de nabije vrienden en familieleden een droommoment te bezorgen ter ere van het slagen van zoonlief. En terwijl Giacomo de bijzondere fles wijn open maakte, zong het gehele gezelschap uit volle borst: “dottore, dottore, dottore del buco del cul, vaffancul, vaffancul !” Een traditie bij afgestudeerden, echter moeilijk om op een nette manier te vertalen. Laat ik het op een eigen wijze uitleggen: het is goed dat de afgestudeerde leert relativeren, zowel zijn studie alsook zijn opgedane en kennis. Je mag dan nu wel dottore zijn, maar wat weet je dan eigenlijk? Ga het eerst in de praktijk beleven!

grote jongens drinken wijn gebotteld in grote flessen uit grote glazen………

Terwijl ik dit schrijf, herinner ik mij ook de uitspraak van mijn oom Jacques die bij mijn afstuderen aan de Universiteit van Nijmegen (rechtsgeleerdheid) zei: “Jong, doe wits noe waal waat recht is, maar baeter is ’t om sjnel d’rachter te komme waat kromp is!” (jongen, je weet nu wel wat recht is, maar het is beter om er snel achter te komen wat krom is)
Bovendien is de boodschap door het gezang: “realiseer je goed dat je met die titel niet meer bent dan een ander!”
Blijf vooral jezelf, dat is het leidmotief. Als mijn moeder iemand hoorde opgeven over een ander, zo van “Oh, maar die is directeur” , dan gaf ze steevast als antwoord: “van ‘t wachters sjiethoes zeker!” (van de WC van de wacht)

In de hoofdrol: Giacomo De Nicolò

Deze keer dus Giacomo in de hoofdrol, een voorkomende en hardwerkende jonge vent en zeker representatief voor wijngoed Baccichetto.

Mooi, eerlijk, vriendelijk en vrolijk! Net als onze huiswijn, de Malbech van zijn opa!

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

klik hier voor alle blogs van ‘il Tramonto”

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië


Leave a Reply

Your email address will not be published.