Gouden prijs voor de lekkerste olijfolie

DE IL TRAMONTO GOLDEN GONDOLA AWARDS 2020/21 – In de categorie ‘agrarische producten’ werden de prijs van 2020 toegekend aan de olijfolie van de firma Lorenzonetto.

Tijdens een feestelijk evenement in Villa Valetudine werden 10 prijzen – 7 van de editie 2020 en 3 van 2021 – uitgereikt door de hertogin Tilde en hertog Alessandro Badoglio. Fabiola Tilatti, bestuurslid van Movimento Turismo per il Vino FVG, leidde iedere prijswinnaar in met de toelichting waarom de internationale il Tramonto Golden Gondola Award werd toegekend.

In de categorie ‘agrische producten’ werd de il Tramonto Golden Gondola Award 2020 toegekend aan de olijfolie extra virgine van Azienda Guido Lorenzonetto uit Pertegada di Latisana (Udine). Oprichter en geridderde Guido Lorezonetto nam de prijs in ontvangst.

Cav. Guido Lorenzonetto – Fabiola Tilatti – hertog Alessandro Badoglio

Toelichting toekenning prijs:

Nederland is over de gehele wereld bekend dankzij de haven van Rotterdam, de grootste van Europa. Echter iedereen kent Nederland eveneens als grote producent van tulpen, bloemen en vele andere agrarische producten (denk aan de smaakloze, waterige tomaten die in alle Italiaanse supermarkten liggen). Een belangrijk ingrediënt dat tegenwoordig bij iedere Nederlander op tafel staat is olijfolie. En laat Nederland en België zelf geen olijfbomen hebben! De schappen in supermarkten geven een veelheid aan soorten olijfolie en gesteld mag worden dat de Italiaanse olijfolie een zeer populair product is. Helaas zie je in beide landen geen olijfolie uit Friulië. Als je bedenkt hoe groot de productie in Friulië vele jaren geleden is geweest en hoeveel energie er tegenwoordig wordt gestoken in een nieuw leven voor de Noord-Italiaanse olijfolie, ligt er een gezamenlijke opdracht tussen producenten, de regio FVG en de toerisme industrie om de internationale aandacht voor een puik agrarisch product uit Friulië te vergroten. Naast een groot scala van mooie wijnen heeft Azienda Cav. Guido Lorenzonetto het initiatief genomen om de olijfolie in de spotlight te zetten. Een grote inspanning die gewaardeerd wordt door de toekenning van de Gondola d’Oro aan hun bijzonder elegante Friulaanse olijfolie die zeker een plek verdient in alle Friulaanse restaurants doch ook in de schappen van de delicatessezaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.