Cultuurreis door Friuli – voor september nog plaatsen beschikbaar

(advertorial) Nederlandstalige cultuurreis door de noord Italiaanse regio Friulië.

Met al onze activiteiten rondom ‘il Tramonto’ willen wij noord Italië, in het bijzonder de regio’s Friuli Venezia Giulia (FVG) en de Veneto meer onder de aandacht te brengen van het Nederlandstalige publiek in Nederland en België.

Gelukkig staan we daar niet alleen in. Het echtpaar Hans en Marja Dekkers en hun Nederlands-Italiaanse vriend (en quasi adoptiezoon) Renzo Rosa Bian delen onze passie voor de regio Friuli-Venezia-Giulia (kortweg Friuli of FVG).

‘La Cucagna’

Hans, Marja en Renzo runnen ‘La Cucagna’ een historisch pand met verschillende appartementen in het pittoreske dorpje Poffabro, aan de rand van het “Parco Naturale Dolomiti Friulane”. Poffabro is uitgeroepen tot één van de 30 mooiste dorpjes van Italië.

Wat begon met dagtripjes maken met gasten in ‘La Cucagne’ is uitgegroeid tot het organiseren van cultuur/wijnreizen naar Friulië.

Voorafgaand aan deze 8-daagse reizen worden in Nederland info-avonden gehouden. Belangstellenden krijgen zo een idee van de mogelijkheden en die zijn groot. In samenspraak wordt een globaal programma vastgesteld. Wanneer deelnemers veel belangstelling hebben voor cultuur of creatief bezig willen zijn dan wordt daar de nadruk op gelegd. Een toertje door deze fantastische wijnregio inclusief een wijnproeverij staat natuurlijk steevast op het programma. En op een ‘vrije’ dag maken de meeste gasten gretig gebruik om Venetië of Triëst te bezoeken.

uitzicht vanaf ‘La Cucagna’

Toen op het programma een wijnproeverij stond gepland, werden wij van ‘il Tramonto’ uitgenodigd om kennis te maken met hun cultuur/wijnreis. Bij wijnhuis Podere Gelisi Antonio (San Quirino – PD) troffen wij een gemêleerd gezelschap aan. Alhoewel het nog maar de tweede dag voor deze groep was, leek het net alsof de deelnemers elkaar al jaren kenden, wat een gezellige boel en gekakel. ’s Morgens waren ze creatief bezig geweest tijdens een keramiek-workshop. Zelfs de niet-creatieve mannen met twee linkerhanden waren enthousiast over het ochtendprogramma.

Het bezoek begon met een interessante rondleiding door wijnboer Sergio Gelisi, een vriendelijke ‘goedzak’ die zowaar verstaanbaar Engels sprak, hoewel het Italiaans ook geen probleem zou zijn geweest aangezien het ‘trio Poffabro’ Italiaans spreekt om te ‘tolken’. In ‘la cantina’ waren lange tafels met banken neergezet voor de wijnproeverij. De gasten deden zich tegoed aan de voortreffelijke Prosecco, witte, rode en dessertwijnen. Hans Dekkers en de wijnboer Sergio Gelisi zorgden voor een duidelijke toelichting bij elke wijnsoort. De royale schotels met prosciutto (rauwe ham), salami, kaas, broodjes en grissini vonden gretig aftrek. De 8-jarige zoon van wijnboer Gelisi speelde een paar liedjes op een piano en een hoorn. Bovendien werden Italiaanse liedjes gezongen, begeleid door één van Nederlandse gasten die z’n gitaar had meegenomen. Wat begon als een wijnproeverij ontaardde in een spontaan Ito-Nederlands feestje.

Cultuurreis september 2017
Voor de cultuurreis in september zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Deelnemers hebben gekozen voor het thema ‘wandelen & natuur’. Het berggebied rondom Poffabro biedt ongekende mogelijkheden voor wandel- & natuurliefhebbers. Naast natuurwandelingen staan ook culturele uitstapjes, historische bezichtigingen en een wijnproeverij op het programma.

Aanvullende info
– Van 19 tot 26 september 2017
– Groep 8 tot 12 personen
– Kosten € 895 p.p.
– Inclusief: heen- en terugvlucht Nederland-Venetië; plaatselijk vervoer in Italië; entree musea en rondleidingen; 7 overnachtingen in La Cucagne; uitgebreid ontbijt, avondeten en diverse versnaperingen tussendoor

Belangstellenden kunnen contact opnemen met:
Marja Dekkers – Tel: 06-54644699 – info@cucagna.com

PS: rond Carnaval (februari) 2018 en in juni 2018 worden cultuurreizen gepland. Data volgen nog, voorinschrijving is mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *