Jonge Oostenrijker wordt met goud beloond

DE IL TRAMONTO GOLDEN GONDOLA AWARDS 2020/21 – In categorie ‘internationaal netwerken’ ging de Golden Gondola Award naar Christoph Winter.

Tijdens een feestelijk evenement in Villa Valetudine werden 10 prijzen – 7 van de editie 2020 en 3 van 2021 – uitgereikt door de hertogin Tilde en hertog Alessandro Badoglio. Fabiola Tilatti, bestuurslid van Movimento Turismo per il Vino FVG, leidde iedere prijswinnaar in met de toelichting waarom de internationale il Tramonto Golden Gondola Award werd toegekend.

In de categorie ‘internationaal netwerken’ werd de il Tramonto Golden Gondola Award uitgereikt aan de jonge Oostenrijker Christoph Winter uit de regio Wenen.

Christoph Winter – Fabiola Tilatti – Hertog Alessandro Badoglio

Toelichting toekenning prijs:

Terwijl de Gondola d’Oro is ontwikkeld om een brug te slaan tussen twee krachtige Europese regio’s, de Lage Landen en Friulië, kreeg il Tramonto – steeds meer gelezen en gevolgd ook door Duitstalige mensen – geregeld het verzoek om een prijs toe te kennen aan een jonge Oostenrijker. “Maar, die brug tussen Oostenrijk en Friulië is toch al goed?”

Hierover nadenkende en pratende met diverse partijen is besloten om de Gondola d’Oro toch toe te kennen aan deze jongeman uit een klein dorpje in de regio Wenen, Christoph Winter, en wel in de categorie ‘international networking’.

Is die brug wel zo goed? Een vraag die je je kunt stellen. We weten allemaal dat er een jaarlijks terugkerend probleem is met een groep jonge Oostenrijkers die in sommige weekenden voor veel overlast zorgt! Mag men spreken over een goede relatie tussen Oostenrijk en Friuli of is het meer de relatie tussen Oostenrijk en Lignano?

Christoph Winter heeft in een ongelooflijk korte tijd een Facebookgroep opgericht die maar liefst meer dan 20.000 followers heeft. Een monsterlijk resultaat! Hij, een moderne ICT deskundige die voor een Oostenrijkse bank werkt, steekt met ziel en zaligheid zijn vrije tijd in de PR om Lignano in de spotlight te plaatsen middels een positieve en informatieve groep op Facebook. In nauwe en persoonlijke afstemming met Christoph heeft il Tramonto de wens geformuleerd om een paar concrete resultaten in de nabije toekomst na te streven:

  1. De Duitstalige bezoekers van Lignano bewust te maken van een bijzonder interessant achterland. Middels workshops (hoe maak je de lekkerste Italiaanse pasta) en proeverijen (salame, prosciutto en wijnen) bijvoorbeeld op Villa Valetudine. Doch ook door georganiseerde korte dagtrips aan culturele of historische plekken in Friuli. Voor dagen dat het in Lignano regent en de toeristen niet weten wat ze dan moeten doen, want de muren van de veel te kleine kamers en appartementjes komen dan snel op hen af als ze de ouderwetse siësta moeten afwachten!
  2. Dat het weliswaar fijn is dat autoriteiten aandacht hebben voor een relatie Oostenrijk – Lignano, echter dat het wellicht nog belangrijker is om nieuwe groepen toeristen aan te boren voor heel Friuli Venezia Giulia voor de nabije toekomst. Een belangrijk statement die in het laatste hoofdstuk van het boek van Sjaak en Ad L’amore wordt beschreven. Een aanrader voor alle politieke bestuurders in deze regio. Iedereen die hier vandaag aanwezig is kan zich inschrijven voor het E-book dat weldra in het Italiaans verschijnt. Mochten autoriteiten het mede in het belang van de regio FVG zien om het boek ook gedrukt uit te geven, dan vernemen de schrijvers dat graag. Overigens gaat 100% van de opbrengst van het Nederlandse boek naar Stichting Valetudine, dus naar goede doelen waarvan de Friulaanse gemeenschap tevens de vruchten van plukt.

Christoph Winter wordt gezien als uitmuntend voorbeeld van modern en op een positief resultaat gericht netwerken, van het leggen van verbindingen op een eigentijdse wijze. De grote overeenkomsten tussen deze Oostenrijker en onze twee Nederlanders van het digitale ‘il Tramonto’ met bijna 500 duizend unieke bezoekers is bijzonder groot. Er is eenzelfde liefde voor Friuli Venezia Giulia en de bezieling is super positief terwijl beide partijen streven naar synergie. Met de toekenning van de Gondola d’Oro wil il Tramonto erkenning voor een buitenlandse bezieling en liefde voor Friulië die door alle Friulaanse autoriteiten warm en innig omarmd zouden mogen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.