De kastelen van Strassoldo

Wat het dorpje Strassoldo in Noord-Italië en de Oostenrijkse veldmaarschalk Radetzky gemeen hebben? Wij nemen je mee in een piepklein historisch plaatsje waar de tijd lijkt stil te staan.

Het kasteel van Strassoldo werd in 1035 gebouwd door de adellijke Woldarico Strassau. Toen het in 1188 overging in de handen van de familie Lavariano doopte deze familie het dorpje, het kasteel én hun eigen naam om in Strassoldo. Het merkwaardige aan het kasteel is dat het eigenlijk uit twee losse delen bestaat, Castello di Sopra en Castello di Sotto, respectievelijk het bovenkasteel en benedenkasteel, waarvan de eerste iets hoger in het dorpje ligt.

Het lijkt of de tijd er stil heeft gestaan. Je mag er met de auto niet in en het is dat de tiental bewoners een ontheffing hebben, maar wanneer je die paar auto’s wegdenkt, waan je je een paar eeuwen terug. Een dorpje van niets, wanneer je haast hebt loop je er in 10 minuten doorheen, maar wanneer je rustig om je heen kijkt, is het een lust voor het oog.

Toen Noord-Italië onder het Habsburgse rijk viel, ‘leverde’ de familie van de Graven van Strassoldo veel hoge ambtenaren, generaals, gouverneurs etc. aan de Habsburgers. In 1798 werd in Strassoldo het huwelijk voltrokken tussen gravin Francisca Strassoldo en de beroemde veldmaarschalk graaf Radetzky, waarvan beweerd wordt dat hij een affaire had met de Oostenrijkse keizerin Sissi. Radetzky is bij het grote publiek bekend van de Radetzkymars van Strauss waarmee  ieder jaar het nieuwsjaarconcert van de Wiener Philharmoniker wordt afgesloten en het publiek mee mag klappen. Ook staat deze mars steevast op het programma van André Rieu. Telkens wanneer ik de Radetzkymars hoor, denk ik aan mijn wandeling door het historische mini-plaatse Strassoldo.

Strassoldo is zeker een bezoek waard en absoluut een goede gelegenheid om tevens het wijnhuis Villa Vitas te bezoeken, dat aan dezelfde straat ligt schuin tegen de ingangspoort van Strassoldo. We schreven al eens eerder een blog over dit wijnhuis, klik hier

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

Klik hier voor alle recepten op ‘il Tramonto Culinair’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.