Biologische wijnen: Mont’Albano

De populariteit van biologische wijnen neemt verder toe. ‘il Tramonto’ op bezoek bij biowijnboer Mont’Albano.

Naar aanleiding van publicaties in de Italiaanse pers over de ‘il Tramonto Gondola Award’ die dit jaar aan de Prosecco van wijnhuis Baccichetto werd toegekend, werden wij benaderd door wijnhuis Mont’Albano of wij belangstelling hadden om over hun biologische wijnen een artikel te schrijven.

Bio en nog wat…
Steeds meer wijnen worden biologisch of biodynamisch gemaakt. De termen organisch, duurzaam, biologisch en zelfs biodynamisch cultiveren van wijn worden rustig door elkaar gebruikt. Zelfs na enige research op het internet is ons het verschil nog steeds niet helemaal helder. Sowieso zijn er weer verschillen in de wet- en regelgeving tussen de diverse Europese landen. Daarom gaan wij in het kader van íl Tramonto niet dieper in op de terminologie. Wij hebben in de afgelopen jaren heel wat wijnhuizen bezocht, maar het was nu toch echt voor de eerste keer dat we een interview hadden met een biologische wijnboer.

‘1985, pensa te’
De Italiaanse uitdrukking voor ‘moet je je voorstellen’ is pensa te, want moet je je toch voorstellen dat Mauro Braidot al ruim 30 jaar geleden – in 1985 – startte met biologische wijnen. In de Noord-Italiaanse regio Friulië was hij de eerste en in heel Italië één van de weinige wijnboeren die het aandurfde om tegen de traditionele wijnhuizen en de daarmee tegen de daarmee samenhangende decennialange, zo niet bijna eeuwenlange, tradities in te beginnen met biologische wijnen.

Tijdens ons bezoek vertelde Mauro ons dat de tijd dat biologische wijnen uitsluitend in het “geitenwollensokken” circuit populair waren, nu definitief voorbij is. Maar ook bij de biologische wijnboeren zelf is veel veranderd. Mauro: “Eerlijk toegegeven, de eerste jaren was de ideologie achter het maken van de wijnen belangrijker dan de kwaliteit van de wijnen. De traditionele wijnboeren waagden zich niet graag aan deze nieuwe ‘hype’, dus waren het de ideologen die zonder enige oenologische/vinologische ervaring biologische wijnen gingen maken.”

Gelukkig dat nu de biologische wijnmakers laten zien dat hun bio-aanpak ook echt tot lekkere en betere wijnen leidt. En dat is uiteindelijk voor hen ook de reden voornaamste reden waarom ze dit doen, om zo nog puurdere wijnen te kunnen maken. En dat alles onder het motto ‘Minder wijn, maar toch meer wijn van meer kwaliteit.’

echtgenote Nadia staat aan de flessenvul-lijn

Verschil van inzicht
Toen wij belden om conform hun verzoek een afspraak te maken voor een interview, gaven ze aan dat ze een aantal dagen druk bezig waren met l’imbottigliamento’,  het ‘flessen’, dus het afvullen van de wijn in de flessen. ‘Dan is het rommelig en is onze cantina niet zo geordend als we zouden willen.” Onze reactie: “Oh wat leuk, wij en onze  lezers van ‘il Tramonto’ houden wel van een beetje bedrijvigheid. Juist leuk om te zien wanneer jullie in actie zijn!” Gewoon een verschil van inzicht. Na enig aandringen mochten we tijdens een rommelige dag toch foto’s komen maken.

Maar hoe zit het nu eigenlijk met de toevoeging van sulfiet?
Mauro Braidot vertelde ons dat deze dag hun ‘blend’ van rode wijnen werd gebotteld. En volgens de biologische filosofie voegt Mont’Albano geen sulfiet toe. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de toevoeging van sulfiet? Wijn bevat van nature al sulfiet. Deze stof komt vrij bij het gisten van druivensap. Toch wordt er meestal ook nog sulfiet toegevoegd, omdat dit de wijn beschermt tegen oxidatie. Zo is de wijn langer houdbaar en wordt het ontstaan van schadelijke bacteriën en schimmels in de wijn voorkomen. Het idee dat in biologische helemaal geen sulfiet zou zitten, is daarom ook een algemeen misverstand. Wijnproducenten die zo natuurlijk mogelijk willen werken, proberen wel het gebruik van sulfiet tot het uiterste te beperken. Mont’Albano daarentegen voegt géén extra sulfiet toe, dus bevatten hun wijnen alleen de van nature aanwezige sulfiet.

Snel op de fles
Toegevoegde sulfiet beschermt tegen mogelijke oxidatie. Het niet toevoegen van sulfiet was dus de reden waarom de wijn relatief al vroeg gebotteld wordt. Onze verbazing dat zo vroeg in het jaar al rode wijn gebotteld wordt, was dus niet zo verwonderlijk. ‘Op de fles’ loopt de wijn namelijk minder risico op oxidatie. Natuurlijk zijn deze wijnen minder lang houdbaar dan de wijnen waar wel extra sulfiet aan wordt toegevoegd.

Bio-Geitenwollensokken-Commercie
Okay, de biowijnen hebben de geitenwollensokken-periode achter zich gelaten en Mont’Albano gaat zelfs veel verder. Naast het feit dat Mont’Albano z’n paradijsachtige locatie openstelt voor culturele festiviteiten en zelfs voor trouwpartijen, heeft Mont’Albano de activiteiten flink uitgebreid door de aankoop van wijngaarden op Sicilië. En daar komen de Nero d’Avola en Grillo natuurlijk vandaan. Mont’Albano beperkt zich dus niet meer tot de Noord-Italiaanse regio’s Friulië en Veneto, maar ‘zakt’ daarmee af tot het uiterste zuiden van bella Italia.

Wijnproeven
Wij proefden eerst de witte biowijnen Prosecco, de Friulano (voorheen Tocai genoemd) en de Sauvignon. Alle drie voortreffelijke wijnen. Heerlijk vol van smaak en mooi van geur en de Prosecco heeft een licht bubbeltje, zoals je bij een frizzante mag verwachten.

Natuurlijk konden we niet laten om te vragen om hun ‘vers’ gebottelde rode wijn te proeven. Wij waren ter plekke getuigen van het ‘flessen’ en daarom wilden we perse deze wijn leren kennen. Mauro liet ons met liefde kennis maken met z’n nieuwe ‘kindje’ met de duidelijke aantekening dat deze wijn echt ter plekke op de fles was gegaan en dat gebruikelijk een wijn minimaal 2 maanden op de fles tot rust moet komen. Onze proeverij zou daarom niet representatief zijn aangezien de wijn nog te ‘vers’ was.

Voor mijn Vader
Deze rode wijn is een mix van grotendeels Merlot en deels Cabernet Franc en Refosco. Deze speciale rode wijn is opgedragen aan Ennio, de vader van Mauro en heet daarom PerEnnio (VoorEnnio). Gezien het feit dat deze wijn zo ‘vers’ is, willen we voorzichtig zijn met in onze waardering, maar volgens ons (als ervaren ‘leken’) belooft dit een heerlijke wijn te worden.

Mauro Braidot

Nadia, de vrouw van Mauro, wilde niet nadrukkelijk op de foto want zij was, net als alle aanwezigen, gekleed om het vuile werk goed te doen. En laat ik daarbij aangeven, dat het voor een Friulaan absoluut niet gaat om volgens de laatste modegrillen uit Milaan erbij te lopen. “Cara, sei assolutamente bella”, (meid, je ziet er echt prachtig uit) gaven wij nog nadrukkelijk aan, echter ze was niet voor de camera te krijgen. Dochter Nikol, zelf een fervent fotografe, wel en zij poseerde dan ook liefdevol voor onze camera.

Oh ja, en Mauro? Och, die heerlijke man, die nam een glas gevuld met de nieuwe rode wijn vanuit de bottelmachine en poseerde ruimhartig voor de camera van Ad met de net nog witte bergtoppen op de achtergrond.

Mont’Albano in Nederland
De biologische wijnen van Mont’Albano zijn ook verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Natrada B.V. levert aan natuurwinkels, reformwinkels, kaaswinkels, slagerijen, delicatessewinkels en slijterijen. Ook voor de groothandels en category managers heeft Natrada een bewezen trackrecord als importeur of agent. Heb je belangstelling voor de biologische wijnen van Mont’Albano, neem dan contact op met  informatie@natrada.nl  of 055-5337799 en klik hier voor de website van Natrada B.V.

PS: Het wijnhuis Mont’Albano is vernoemd naar het enorme kasteel in Colloredo di Monte Albano, de geboorteplaats van Mauro Braidot. Lees hier meer over in een andere blog op ‘il Tramonto’

Klik hier voor meer verhalen over de wijnhuizen en hun wijnen.
Op de pagina WINE RATING vind je een overzicht met wijnwaarderingen.

One comment

  • Wordt toch ook tijd dat de verschillen in biologisch biodynamisch etcetera is duidelijk worden. Bovendien zou de regelgeving eenduidig moeten worden.
    Ben er van overtuigd dat biologische wijnen wel een goede toekomst krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *