Bio, duurzaam of verantwoord, als het maar lekker is

il tramonto_herbalife_foto ad smets_08402

Een stracchino achtige kaassaus op basis van een burrata achtige kaas. Of zoiets! 🙂

Terwijl Europa verzucht onder de warme Afrikaanse luchtstroom, laten we vanuit Bella Italia geen onvertogen woord over de warmte horen. Het hoort bij de zomer, toch? Bovendien is de koelte altijd wel ergens te vinden. In de auto, in een kerk, aan het strand of gewoon binnen in huis!

Verkoeling
Wij dus aan het eind van de middag op tijd onderweg naar het dorpje Cusano waar we om 20:00 uur een dinertje bij vrienden thuis hadden. Voordien eerst lekker ‘spazieren fahren’ met de airco op 22 richting Zoppolo en Cordenons. Twee plaatsjes die wij nog niet kenden. Ergens een terrasje pikken (een aperitiefje hoort bij ‘la dolce vita’) en dan heerlijk afgekoeld aan de dis. Ware het niet dat de lieve mensen een kapotte airco hadden in een bijzonder warm appartement.

il tramonto_herbalife_foto ad smets_08406

Een aanrader voor iedereen. Wil je het recept hebben?

Last, zo’n barkruk bij warmte
In tegenstelling tot een standaard/typisch Italiaans appartement was dit bijzonder sfeervol ingericht met schilderijen en sculpturen uit alle delen van de wereld. Het was moeilijk zitten blijven op de gladde barkrukachtige stoel aan de keukentafel. Het gutste met een soort zuidelijk en temperamentvol ritme van ons af. Netjes aangekleed en dan transpiswateren, of in gewoon Nederlands: zweten als een beer! De gastdame en -heer hadden zich er wel op gekleed maar vonden het nu ook wel een beetje warm.

Internationaal setje
Deze jonge mensen (Diana & Fabrizio), een internationaal setje aangezien zij van geboorte een Zwitserse is, zijn sedert enkele tijd helemaal in de ban van Herbalife en gezond eten. Het hoeft geen bio te zijn maar het moeten wel verantwoorde producten zijn die op tafel komen. Daar waar je in de Allerhande helemaal wordt doodgeslagen met BIO producten en in andere magazines in iedere 10 zinnen wel het woord ‘duurzaam’ tegenkomt, gaat het hen om verantwoorde voeding qua samenstelling of productie. Geen verkeerde vetten en zo min mogelijk geraffineerde spullen. Dus farino tipo 2 (en zeker geen tipo 00) oftewel volkoren, en hele goede rietsuiker ergo geen witte geraffineerde suiker.

il tramonto_herbalife_foto ad smets_08408

Diana Bitonti, Fabrizio De Paoli en Jacopo (Giacomo) Verweij en een lege maar natte barkruk

Liflafjes en nog meer
Na verschillende verrukkelijke liflafjes kregen we een volkoren pannenkoek, gevuld met zucchine en prosciuto met wat mozzarella, bestrooid met lijnzaadjes en geweldige Friulaanse olijfolie (die sinds korte tijd beter is dan de zuid Italiaanse vanwege de ziekten en insecten aldaar). Gegarneerd met een ‘salsa’ van kikkererwten met anijszaadjes, acciughe en olijfolie. Het toetje was sappige verse ananas met vanilleijs op basis van sojamelk.

En daarna natuurlijk de taart van Sjaak: een verantwoorde taartbodem zonder boter en een vulling van biologische citroenen uit Sicilië. Ja ja, die waren een kadootje van de burgemeester van een dorpje in de provincie Siracusa, maar daarover een volgende keer meer!

il tramonto_herbalife_foto ad smets_08407

pannenkoek con una salsa di ceci

De stijve nek en witte tanden
Uiteindelijk sloten we de maaltijd op een gepaste wijze af met een kop warm water met wat Herbalife poeder. Het was meteen een test. Ik leg het even uit: als ik ’s avonds geen koffie drink, word ik in de loop van de nacht wakker met een stijve nek en behoorlijke hoofdpijn. Ik ben namelijk ‘verslaafd’ aan cafeïne. Iets waar ik achter ben gekomen toen ik mijn tanden liet bleken door mijn zus Els die een mondhygiënische praktijk heeft in Midden Limburg. Dan mag je 3 dagen geen gekleurde producten eten en drinken, dus geen thee en geen koffie! (Geen rode wijn maar gelukkig wel witte! 🙂 ). Ik dacht toen dat ik vreselijk de griep kreeg echter het bleek een tekort aan cafeïne te zijn, waardoor mijn lichaam beduidend van zich liet horen. Volgens onze Herbalife vrienden zou ik met dit goedje geen last krijgen omdat alle noodzakelijke bestanddelen die een mens nodig heeft, inclusief natuurlijke cafeïne, erin zitten. Okay, ik ben graag proefkonijn (tegenwoordig meer hangbuikzwijntje dan konijn) dus drinken en deze keer geen koffie.

il tramonto_herbalife_foto ad smets_1477

we hebben geen weet van wiet, het is dan ook poeder van Herbalife dat je ziet

En wil je het resultaat weten van deze test?
Inderdaad, geen stijve nek, geen hoofdpijn en geen vastzittende schouders. Ik voelde me vanochtend kiplekker en had trek in een stevig zondags ontbijt met een gekookt ei, verrukkelijke San Daniele ham en roomboter. En dat allemaal op het verse brood dat Sjaak die ochtend had gebakken. Volkoren met extra lijnzaad en Kürbiskernöl uit Oostenrijk.

N.B.: Oh ja, het gebeurt niet vaak in mijn leven, maar ik had mijn camera vergeten! Echt waar, ik moest het doen met die van Sjaak. Daarom ook niet van alle onderdelen een foto!

Ciao ciao!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *