L’anno bisestile – Schrikkeljaar 2016

schrikkeljaar_00817Het jaar 2016 is een schrikkeljaar. In vele delen van de wereld wordt zo’n jaar als iets bijzonders ervaren. Ook in bella Italia wordt l’anno bisestile (schrikkeljaar) als anno fausto (geluksjaar) gezien. Enkele pessimisten roepen ‘Anno bisesto, anno funesto’ omdat het zo mooi rijmt maar betekent ‘schrikkeljaar, een funest jaar’

In sommige delen van Italië was deze extra dag de enige dag waarop vrouwen een huwelijksaanzoek mochten doen dat de man in kwestie niet mocht weigeren (ja, geluks- of ongeluksjaar?!)

Tijdens de jaarwisseling las ik dit jaar op Facebook al meerdere malen de gelukswens:‘Ti auguro 12 mesi di felicità, 52 weekend di serenità, 366 giorni di amore, 8784 ore di fortuna, 527.040 minuti di successo e 31627000 secondi di amicizia’ (Ik wens je 12 maanden geluk, 52 rustige weekends, 366 dagen vol liefde, 8784 uren voorspoed, 527.040 succesvolle minuten en 31.727.000 seconden vriendschap). Een beetje rekenwerk, maar het zijn er in ieder geval meer dan in een gewoon jaar.

Geen bazenjaar
Gelijk bij aanvang van 2016 werd door onze Italiaanse buren en vrienden geroepen dat 2016 een mooi jaar zou worden voor de feestdagen en van ‘i ponti’. Ponti zijn de bij Italianen populaire brugdagen. In onze omgeving zien we veel zelfstandige ondernemers (denk maar eens aan alle boeren en wijnboeren) voor wie een lange vakantie van meerdere weken niet haalbaar is. Zelfs een vakantie van één week is voor velen een onmogelijk iets. Ze zijn blij als ze af en toe een brugdag kunnen plakken aan het weekend.

Lange weekenden
Bijvoorbeeld 2 juni, dag van de republiek, valt op een donderdag en logischerwijs wordt de vrijdag er aan vastgeplakt. En Allerheiligen valt op dinsdag, waarmee de maandag wordt overbrugd. De nationale feestdagen 25 april (Bevrijdingsdag) en 15 augustus (Ferragosto) vallen al gunstig op de maandag, waardoor veel lange weekenden voor onze Italiaanse medemens ontstaan.

Korte Kerst, toch lang weekend
In de euforie zijn ze echter vergeten dat (eerste) Kerstdag op zondag valt, maar wanneer je het positief bekijkt, zorgt maandag 26 december toch weer voor een lang weekend, al kennen ze in Bella Italia geen tweede kerstdag echter de feestdag Santo Stefano. Hoe je het beestje ook noemt, het blijft een feestdag.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *